ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites: "Nu willen we actief naar buiten." Foto: Hans Smit

Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - De focus lag de laatste tijd logischerwijs op het eredivisielijfsbehoud van PEC Zwolle. Achter de schermen was het Zwolsch Supporters Collectief (ZSC) niettemin al drukdoende. Nu is het volgens voorzitter Pepe Elhorst Benites tijd om leden te werven en te laten zien wat het ZSC heeft bereikt en nog voor ogen heeft. “We begrijpen echt wel dat je als club niet alles naar buiten kan brengen.” 

(door Erik Riemens)

Elhorst Benites komt al jaren trouw bij PEC Zwolle. Als seizoenkaarthouder van vak 13. Hij voerde weleens gesprekken over de onderlinge verbinding in het stadion, “want had je het over supporters, dan ging het eigenlijk altijd alleen maar over Noord en de harde kern.” Na de brandbrief van de ZSC eind 2022 over onder meer de samenstelling en invloed van het stichtingsbestuur, stapte hij in. 

Boycot

“Het ging toen niet goed met de club. Bij de supporters was helemaal geen draagvlak voor het bestuur en directie. Wij wilden als supporters inspraak bij belangrijke beslissingen, überhaupt gehoord worden en veel meer dienen als klankbord. Daarom zijn we opgericht. Officieel op 16 januari van dit jaar met als doel het bevorderen van de normalisatie en communicatie voor supporters. De bedoeling was om eerder van start te gaan, maar door de boycot van de FEU verwaterde het contact met het bestuur en directie.”
Een maand na de oprichting gaf Elhorst Benites op PEC.nu een eerste inkijkje in de start van het ZSC. “Momenteel zitten wij nog aan de tekentafel en is het nog te vroeg om hierover meer informatie met jullie te delen”, schreef hij toen. Nu is de tijd rijp om meer duiding te geven. “Sinds de oprichtingsdatum hebben we vier keer om tafel gezeten en gesproken met directie en eenmaal met het stichtingsbestuur. Als bestuur - naast mij zijn dat Dennis Akkerman, Max van Vilsteren en Vincent Kluiver - praten we gemiddeld eenmaal per maand met Xander (Czaikowski, algemeen directeur, red.) Die gesprekken verloren op een goede manier. Ook wordt alles genotuleerd en vastgelegd.”

“En niet alleen wij als ZSC vinden dat, ook PEC Zwolle vindt de gesprekken prettig, ook omdat het voor PEC eerder onduidelijk was wie er namens de supporters aan tafel zat. De lijntjes zijn nu kort, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld het contact met vakcoördinatoren, met de drie supportersliaison officers en met het comité van aanbeveling. Met die leden hebben we vorige week gesproken, In juni komt er een vervolg.”

Bier op

“De gesprekken met de directie gaan vooral over veiligheid. Iedereen moet zich veilig voelen in ons stadion. Er ligt een veiligheidsplan, maar dat is geschreven zonder inbreng van en perspectief vanuit supporters. Wat er tegen Feyenoord gebeurd is toen supporters heel lang opgesloten zaten op de omloop, kan echt niet. Daarnaast praten we ook over bijvoorbeeld de catering, de lange rijen voor de kassa’s en dat het bier op is in de tachtigste minuut. Maar ook over technische zaken, de rol van technisch manager Marc Coonen en of er een technisch directeur komt. Net als over de de AI-pilot om eventuele discriminerende en racistische uitingen tegen te gaan en dat die proef afgeblazen werd, maar toch doorging.”

“Zaken als de geschillencommissie, stadionverboden en de nieuwe seizoenkaartencampagne en wedstrijdshirts komen ook aan bod. Het stichtingsbestuur heeft de Supportersvereniging PEC Zwolle en ZSC beloofd dat wij een supporterszetel in dat bestuur krijgen. Vanuit de supportersclub en ons is vervolgens een zetelcommissie ontstaan en hebben we samen gesproken over de ideale kandidaat. Binnenkort maken we de naam bekend.”

Lange weg

“Als ZSC zijn we onafhankelijk, transparant en een open boek”, vervolgt Elhorst Benites, “dat betekent ook dat we prima naast de huidige supportersvereniging kunnen bestaan. Wij zijn zeker geen concurrenten, we zijn wel anders. Zij gaan toch iets meer over bijvoorbeeld de organisatie rondom uitwedstrijden, denk aan busvervoer. Als het ging om de uitwedstrijdboycot tegen Go Ahead Eagles omdat we maar 200 in plaats van 400 supporters mee mochten nemen, hebben we intensief samengewerkt en samen een krachtig signaal afgegeven.”
“Alleen nu willen we als ZSC actief naar buiten, onder meer met dit artikel. Er komt een website, www.zwolschsc.nl waar leden zich kunnen aanmelden. Voor de wedstrijd tegen FC Twente, die uiteraard in het teken staat van het afscheid van Bram van Polen, gaan we flyeren en leden werven. Ook willen we aanwezig zijn op de open dag.”

Elhorst Benites vindt tot slot dat er al het nodige gerealiseerd is door de ZSC, maar dat er nog een lange weg af te leggen is. “We begrijpen echt wel dat je als club niet alles naar buiten kan brengen. En wat goed gaat moeten we zeker ook benadrukken, maar de financiële situatie van PEC Zwolle is nog steeds beroerd. En dat baart ons als ZSC nog steeds grote zorgen.”