Afbeelding
Foto: Filmtheater Fraterhuis

Fraterhuis academie: Van minimaal tot minimal door Michiel Knaven

zaterdag 26 november 2022 11:00 t/m 13:00

Binnen alle kunsten zijn er bewegingen die uitgaan van het minimale. In de filmkunst is dat het minimalisme met filmmakers als Robert Bresson en Yasujiro Ozu. 

Maar ook Steven Spielberg gebruikte minimalistische technieken in bijvoorbeeld de film Duel. In de fotografie is het een veel gebruikte vorm die meer in de richting van abstraheren gaat. En natuurlijk is er de nul-beweging in de beeldende kunst met Jan Schoonhoven en in de muziek componisten als Steve Reich en John Adams. In dit college onderzoeken we wat dat minimale is met voorbeelden uit de film, fotografie, beeldende kunst en de muziek. Staat minimaal voor abstract? Is minimaal een manier om tot de kern door te dringen bij het creëren van een kunstwerk? Ligt de bron in Japan bij zen of in de uitspraak van Goethe: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.”? Michiel Knaven neemt ons graag mee in deze zoektocht.Michiel Knaven is beeldend kunstenaar, fotograaf en violist. Hij verzorgt cursussen bij het Centrum voor de Fotografie in Zwolle.

www.filmtheaterfraterhuis.nl