Afbeelding
Foto: Filmtheater Fraterhuis

Fraterhuis Academie: Oekraïne (reprise) door Hans Luiten

zaterdag 3 december 2022 11:00 t/m 13:00

De afgelopen jaren bezocht historicus en huisdocent Hans Luiten de Oekraïne (letterlijke vertaling: Grensland) een aantal keer. Een fascinerend land dat op dit moment opnieuw vecht voor zijn bestaan, zoals het eerder deed tegen Polen, Oostenrijkers, Russen en Roemenen. In deze lezing behandelen we, aan de hand van foto’s en filmfragmenten, de geschiedenis van Oekraïne. Klopt het (wat de Russen beweren) dat het beter als Klein-Rusland kan worden gezien? Of is het eerder Pools? Wat was de rol van het Oost-Europese jodendom in dit gebied, en waarom worden een aantal steden Klein-Wenen genoemd? Een lezing over de kunst van Chagall, de huidige oorlog, het hotel van Pieter Menten, de Aya Sophia in Kiev, Turkse forten, het Rode Leger en de musical Anatevka. Kortom: een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland? Let op: deze lezing is een reprise van de uitverkochte lezing op 15 oktober 2022. 

www.filmtheaterfraterhuis.nl