Afbeelding
Foto: Filmtheater Fraterhuis

Fraterhuis Talks: Non-finito. Over de mogelijke schoonheid van het onvolledige

woensdag 1 februari 2023 20:00 tot 21:15

Een werk is nooit af maar slechts verlaten, schreef Paul Valéry. Michelangelo liet zijn beeldhouwwerk opzettelijk onaf om zo te omarmen dat geen werk ooit echt af is en dus nooit een goddelijke evenbeeld zou kunnen bereiken. Dit noemde men in de 16e eeuw non-finito. Een paar eeuwen later liet Paul Cézanne steeds vaker ‘gaten’ in zijn schilderijen zodat het doek nog steeds zichtbaar was. Zijn redenering was dat hij een werk niet hoefde af te maken om er een wijzer mens van te worden. Tegenwoordig wordt het onafgemaakte veelal beschouwd als een tekortkoming: blockbusters worden vertoond met onvoltooide effecten terwijl video games worden uitgebracht met talloze fouten nog intact. Vaak zijn het producten afkomstig uit een verziekt milieu: waar er nog steeds een discrepantie bestaat tussen de ambitie van de bourgeoisie en de arbeiders die het moeten uitvoeren.

Door middel van Hollis Frampton’s onvoltooide Magellan-reeks, maar ook bijvoorbeeld lowbudgetfilms met Steven Seagal en de destijds online gelekte workprint van The Wolverine (2013) toont filmmaker Bram Ruiter de schoonheid van het proces — waarbij het resultaat volkomen onbelangrijk blijft.

www.filmtheaterfraterhuis.nl

De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis (binnen dertig dagen)