Afbeelding
Foto: Filmtheater Fraterhuis

Fraterhuis academie: De evolutie van Europa door Hans Luiten

zaterdag 4 februari 2023 11:00 t/m 13:00

“Geldverspilling. Bureaucratie. Uitholling van de natiestaat”. Moet Oekraïne toetreden tot de Europese Unie? Was het een goede zet van de Britten om eruit te stappen? Europa ligt onder vuur. En Europa is natuurlijk veel meer dan de Europese Unie.

Maar wanneer ontstond dit idee van de Europese Unie eigenlijk? Had dit te maken met pan-Europese idealen? Wat had dit te maken met de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met Amerikaanse bemoeienis? En hoe kan het dat deze Unie steeds machtiger en groter is geworden? Waarom kwam de Euro er zo plots?Een lezing over katholieken en kruistochten, Voltaire en Varoufakis, Monnet en Monetaire, Poetin en de Poolse vlecht, Boedapest en de Benelux, De Gaulle en Adenauer. Historicus en huisdocent Hans Luiten schetst hoe de term Europa in de afgelopen duizend jaar steeds een andere betekenis kreeg: van katholiek naar beschaafd, en van beschaafd naar progressief en geëmancipeerd. 

www.filmtheaterfraterhuis.nl