Ton Pruissen ging ver in zijn jacht op fraaie beelden van treinen. In augustus 1964 filmt hij de aanstormende 01 1068 kort voordat deze de tunnel bij Lengerich induikt.
Ton Pruissen ging ver in zijn jacht op fraaie beelden van treinen. In augustus 1964 filmt hij de aanstormende 01 1068 kort voordat deze de tunnel bij Lengerich induikt. Foto: onbekend

Digitale stoomtreinfilms met Ton Pruissen

woensdag 8 februari 2023 19:30 tot 22:00

ZWOLLE - Ton Pruissen in onder treinliefhebbers, en vooral van stoom, een begrip. Zestig jaar geleden schoot hij tijdens een NVBS-excursie zijn eerste film en meteen was hij in de ban van dit medium. Dit heeft een schat aan filmbeelden en anekdotes opgeleverd. Zo vermeldde zijn Stasidossier dat hij een verdienstelijk fotograaf was. De afgelopen jaren is Pruissen druk bezig geweest met het digitaliseren van zijn films en woensdag 8 februari bezoekt hij de NVBS in Zwolle om ze te vertonen. Het belooft een streling van oog en oor te worden.

De NVBS is de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. De bijeenkomst van de afdeling Zwolle begint om 19:30 en wordt gehouden in Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle. De entree bedraagt 2,50 euro. Zie www.nvbs.com/zwolle of kijk op Facebook.