Guerilla-actie met groenten als inzet
Guerilla-actie met groenten als inzet brugmedia.nl

Guerilla-actie met groenten als inzet

Partnerbijdrages

KAMPEN / ZWOLLE ? Wie zaterdag op en rond de Vispoort in Kampen loopt, kan daar gratis groenten meenemen. Dat kondigen althans Youth Food Movement Zwolle (YFM Zwolle) en Natuur en Milieu Overijssel aan.

De initiatiefnemers van de groenteactie hebben samen met vrijwilligers van de Voedselbank groenten verzameld die ?anders op de akkers van telers zouden zijn blijven liggen, omdat ze niet de juiste maat, kleur of vorm hebben'.

Via een naar eigen zeggen ?ludieke guerilla-actie' willen zij mensen bewust maken van deze ?vorm van voedselverspilling'.

?In september zijn veel groenten en fruit rijp om geoogst te worden. De tomaten zijn ondertussen rood en sappig, de courgettes van behoorlijk formaat en ook de rode bieten en uien zijn klaar om de grond te verlaten. Bij het oogsten gaat helaas 20 procent van de totale productie verloren. Waarom gebeurt dat? Op de boerderij is misvorming van producten de belangrijkste reden voor het weggooien. Aardappels zijn te klein of te groot voor de oogstmachine en blijven op het land achter. En van kromme komkommers passen er te weinig in een krat. Rechte komkommers leveren daarom meer geld op. Soms verkopen telers de afwijkende producten als B-keuze of veevoer. Maar het overgrote gedeelte gaat verloren.?

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 4 uur geleden