Afbeelding

Veertig maanden voor overval op ijzerhandelaar

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? Voor de gewapende overval op een handelaar in oud ijzer in Zwolle is veertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk geëist tegen voormalig Zwollenaar Z. A. K. (24). Hij zou een handlanger naar het terrein op de Katwolderweg hebben gebracht en na de overval met een scooter weer hebben opgehaald.

Voor vuil achtergelaten

De eigenaar van de schroothandel is bedreigd met een vuurwapen en tegen zijn hoofd geslagen met de kolf van het wapen en beroofd van een tas met onder meer ruim elfduizend euro. ?Hij werd voor vuil achtergelaten op zijn terrein, waar een collega hem vond?, zei de officier van justitie, die spreekt van een ?behoorlijk gewelddadige en laffe overval'.

De overval vond al in september 2011 plaats. K. kwam destijds wel als verdachte in beeld, maar het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd, omdat er te weinig bewijs tegen hem lag. Dat veranderde toen de handlanger in hoger beroep voor het Gerechtshof in Leeuwarden is gaan praten en K. aanwees als het brein achter de overval. Deze dader, uit het Westen van het land, is veroordeeld tot vier jaar cel. Ook een tweede getuige heeft tegen K. verklaard.

Opvallende vluchtscooter

Vervolgens duurde het nog weer een hele tijd, anderhalf jaar, voordat de zaak bij de politie van de plank kwam en K. werd opgepakt. Dat was begin van dit jaar. Bij de politie zei hij er niets mee te maken hebben gehad. Toch zijn er verschillende personen die naar hem wezen als de bestuurder van de vluchtscooter. Bovendien was deze scooter een opvallende en die was deels afgeplakt met vuilniszakken. Daarop is een vingerafdruk van K. gevonden.

De verdachte woont sinds een paar maanden in Wageningen, om zich te onttrekken aan het milieu in Zwolle waarin hij verkeerde. Volgens diens raadsman is er geen enkel bewijs tegen hem. Maar bovenal vindt hij dat justitie een vormfout heeft gemaakt door het sepot in te trekken zonder vereiste machtiging van de rechter commissaris, die pas later is gekomen. Dat verweer heeft de rechtbank al verworpen. Over het bewijs en de eventuele straf doet ze over twee weken uitspraak.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden