?We willen geen onrecht doen aan Westenholte'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Met Stadshagen als grootste kweekijver had volleybalvereniging Bas Autowas/Westenholte steeds minder weg van de dorpsclub die het sinds de oprichting in 1955 was. De naamsverandering (naar vv Voorsterslag) en de strategische ligging van de nieuwe sporthal Het Anker waren niet meer dan een logisch gevolg van deze ontwikkeling.

?We willen geen onrecht doen aan Westenholte, maar iets meer recht aan Stadshagen?, zegt voorzitter Erwin Schmitz op de drempel van het zestigjarig bestaan, dat aanstaande zaterdag gevierd wordt. Met een nieuwe naam, vv Voorsterslag, en een nieuw onderkomen maakt de vereniging duidelijk dat het er niet meer alleen is voor mensen uit Westenholte. Het nieuwe Anker heeft een strategische ligging. Aan de Voorsterweg, bijna tussen Westenholte en Stadshagen in.

De club was sowieso hard aan een nieuw onderkomen toe. In de oude sporthal was het behelpen, onder meer omdat er maar één veld was. ?De hal voldeed niet aan de eisen. In de tweede divisie hadden tegenstanders die hier kwamen al zoiets van: ?Okee, leuke trainingshal. Maar waar is de wedstrijdhal?' In de eerste divisie weken we met het vlaggenschip uit naar het Deltion College. We hebben ook jaren in de WRZV-hallen gespeeld.?

Schmitz is ervan overtuigd dat het met de nieuwe hal en de nieuwe naam de komende jaren alleen maar beter gaat worden. ?Daar zijn we wel een beetje euforisch over. Het geeft op elk front een positieve impuls denk ik. Op het gebied van gezelligheid, sportief, saamhorigheid.?

De voorzitter, net begonnen aan zijn tweede termijn van vier jaar en eerste zestal-speler, geeft aan dat de club zich de laatste jaren meer heeft opengesteld voor Stadshagen. ?Dat is wel een verandering in die zestig jaar. Veel mensen zeiden: ?het moet een Westenholte-vereniging blijven. Met een nieuw bestuur, een jonger bestuur, is de aandacht meer verlegd naar ?de wijk erachter'. En dat is de reden, in de wetenschap ook dat we een nieuwe hal hebben, dat we zijn overgestapt naar een nieuwe naam. Om los te komen van een vereniging die alleen maar voor Westenholte is.?

Met een enorme toename van het aantal jeugdleden, wat het totaal op zo'n 350 leden brengt, hoopt de club ook de doorstroom naar het eerste team te bevorderen. Om uiteindelijk met ongeveer de helft aan eigen jeugd met het eerste heren- en damesteam uit te komen in de tweede divisie. ?Dat is het streven?, zegt Schmitz, die zelf onderdeel uitmaakte van de sportieve piek die de club enkele jaren geleden beleefde. Het speelde toen twee seizoenen in de eerste divisie, het derde nationale niveau. Dit seizoen komt heren 1 uit in de derde klasse en dames 1 twee treetjes lager, promotieklasse.