Afbeelding
Pedro Sluiter

City Swim Zwolle: 'Je beziet de stad eens van een andere kant'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Droge humor. "Nog maar één rondje", roept iemand vanaf de kade naar een groepje zwemmers. "Wat een goede techniek", complimenteert een ander. De zwemmer glimlacht terug: "Ik heb er vijf en ik eindig met de vlinderslag." City Swim: meedoen is belangrijker dan winnen.

Johan Neevel heeft zojuist de City Swim gezwommen en gewonnen en leunt op de kade bij de finishplaats tegen een hekje. Heel relaxt. De armen over elkaar, het rechterbeen ?voor' het linkerbeen geslagen, zijn voet rust op de tenen. Denk bij Neevel zijn wetsuit weg en hij is een man die rustig langs het water staat te kijken naar de ondergaande zon. Hij kan elk moment een sigaartje van een exclusief merk opsteken.

Zo relaxt als Neevel is, zo afgemat en leeg gezwommen komt zo goed als het hele deelnemersveld richting finishplaats. Nummer twee Hans Roodzant ? een afgetrainde, benige atleet ? wankelt de eerste drie meter over vaste grond. Zijn handen zijn blauw en zijn adem is ver te zoeken. Roodzant is een meer dan geoefende atleet die ruim 2,5 kilometer door de gracht heeft gezwommen en veel van de overige, minder getrainde deelnemers komen meer en meer als vermoeide waterratten over de finish naarmate de tijd verstrijkt.

Het is de tweede editie van City Swim Zwolle en de animo om het water in te duiken is groter dan vorig jaar: 200 zwemmers verus ruim 160 in 2014. ?We hebben natuurlijk een beetje geluk met het mooie weer, maar dit is ook wel wat we verwacht hadden, qua deelnemers?, zegt Mathijs Jansen (coördinator vrijwilligers), die zelf mede aan de wieg van de City Swim heeft gestaan. ?We hebben het eens illegaal gedaan, met een groepje zwemmers. En dat was zo leuk dat we iedereen wilden laten zien hóe leuk. En het is ook een stukje Zwolle-promotie: je beziet de stad eens van een andere kant; vanuit misschien wel de mooiste gracht van Nederland.?

Dat Neevel wel eens als eerste uit het water kon klimmen, was bekend. De speaker tipt vooraf reeds de winnaar ? Neevel dus ? alvorens hij benadrukt dat dit evenement mogelijk gemaakt wordt dankzij gulle sponsors als Hiawatha Actief (hoofdsponsor) en Univé (?die heeft dat start-opblaasding gesponsord'). Dat ?start-opblaasding' staat op de Rodetorenbrug, die weer afgeladen staat met toeschouwers die reikhalzend over de leuning kijken naar de zwemmers die onder de brug klaar liggen. Een collectieve countdown, een startschot en daar gaan ze. Naast de wedstrijdzwemmers, bestaat het deelnemersveld vooral uit recreanten. ?Het hele wedstrijdelement is sowieso niet zo belangrijk?, zegt Jansen. ?We hebben niet eens een podium, dus?Waar het om gaat is de beleving. En daarnaast en misschien wel belangrijker is het ophalen van geld voor Tegenkracht, stichting kanker en sport. Vorig jaar was dat 16.000 euro, dit jaar ruim 22.000 euro.?