Hans Smit

PEC Zwolle in zenuwslopende wedstrijd langs FC Twente (2-1)

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Sheraldo Becker en Lars Veldwijk liggen in de zon uit te hijgen, terwijl opluchting van de tribunes rolt. PEC Zwolle heeft zojuist FC Twente verslagen. ?Ik heb genoten?, zegt Ron Jans. ?Die drive, die passie. Soms was het te open, maar wat een heerlijke pot.?

Het is zo'n wedstrijd waarbij her en der op de tribune mensen de handen voor hun ogen slaan. Vanwege kansen die gemist worden, balletjes die nét niet achter doelman Kevin Begois belanden en beslissingen van de scheidsrechter die in slechte aarde vallen.

Het puntje-van-je-stoel-gehalte neemt vooral na de pauze bijna onhoudbare proporties aan. Dan staat PEC op een voorsprong van 1-0 (strafschop Lars Veldwijk,) maar ziet het de geplaagde provinciegenoot furieus uit de startblokken schieten.

De thuisploeg is het een kleine tien minuten even helemaal kwijt en ziet Hakim Ziyech binnen een minuut de gelijkmaker intikken en mag de handen dichtknijpen dat Bram van Polen een inzet van Felipe Gutiérrez van de doellijn weet te halen.

Als de Twentse storm gaat liggen, komt PEC weer bij haar positieven en ontspint zich ? mede dankzij de warmte ? een ware slijtageslag met kansen over en weer. Terwijl het middenveld het aan beide kanten welhaast niet meer kan belopen ? zoveel ruimte, zoveel foute passes ? is het PEC Zwolle dat één van de mogelijkheden weet om te zetten in een doelpunt.

Het is een doelpunt uit het boekje: Bart van Hintum komt op de linksbuitenpositie in balbezit en ziet Lars Veldwijk in het strafschopgebied vrij staan. Veldwijk neemt met een man in de rug de bal aan en houdt even in. Ben Rienstra is ondertussen stiekem bijgesloten en Veldwijk heeft dat gezien. De spits legt een balletje terug op de middenvelder die met een ietwat hobbelig, zacht schotje de bal in de verre linkerhoek schuift.

De voorsprong verandert in zo verre niets aan de wedstrijd dat het even opwindend, even open, even wispelturig en even zenuwslopend blijft. Het thuispubliek zingt dat ?ze' van Twente ?naar Deventer gaan' ? zo ver is het nu ook weer niet ? en terwijl de minuten wegtikken, krijgt het uitvak bijval als van daaruit ?Schreuder rot op' klinkt. Het gezang verstomt in de slotseconde nog eenmaal als Begois een balletje precies naast zijn doel ziet gaan.

?Het was voor het publiek vast een leuke pot?, zegt Ben Rienstra. ?Het was soms rennen en vliegen en het had zomaar 2-2 kunnen worden. Dat het soms onrustig is, heeft ook met tijd te maken: we moeten nog ingespeeld raken. Maar dat komt wel goed. We hebben nu zeven punten uit drie duels en dat is goed voor het zelfvertrouwen.?