Hans Smit

?Drive, Chip & Putt' trekt jonge golfers uit het hele land naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Annerieke van der Krift)
ZWOLLE - Maar liefst 66 kinderen deden zaterdag mee aan het allereerste Drive, Chip & Putt toernooi van Golfclub Zwolle. Tot afgelopen weekeinde was dit fenomeen alleen in de Verenigde Staten bekend. Zwolle had de Nederlandse primeur.

?Golf is geen ?coole' sport, ouders kunnen normaal gesproken nauwelijks iets zien van een wedstrijd. Ze horen vaak pas na vier uur wachten hoe hun kinderen het er vanaf hebben gebracht?, vertelt initiatiefnemer Eric van de Wetering terwijl hij naar de fanatieke, jonge golfers kijkt. ?Door dit toernooi kunnen ouders en vrienden het vanaf de zijlijn meemaken. De kinderen kunnen nu echt laten zien wat ze kunnen.?

Van de Wetering heeft samen met de NGF (Nederlandse Golf Federatie) het relatief nieuwe concept naar Zwolle gehaald, met als doel het jeugdgolf te stimuleren. ?In de Verenigde Staten wordt er nu drie jaar in deze vorm gegolfd, het wordt steeds populairder. Ik hoop dat dat in Nederland ook gebeurt.? De golfers spelen drie onderdelen, waar ze zoveel mogelijk punten moeten behalen. ?Er heerst echt een competitiegevoel, dat is heel bijzonder om te zien?, vertelt Van de Wetering trots.

In tegenstelling tot het reguliere spel, wordt bij dit toernooi geen rekening gehouden met de handicap. Jongens en meisjes spelen apart in hun eigen leeftijdscategorie: degene met de meeste punten wint.

Op slechts een paar meter afstand staan familieleden en vrienden de jonge sporters aan te moedigen, te fotograferen en te filmen. Vanonder de paraplu's klinkt het trotse geklap bij een mooie drive, chip of putt. De deelnemers staan uiterst geconcentreerd naar de hole te kijken: een geslaagd toernooi.
Van de Wetering is niet van plan om het bij dit evenement te laten. Samen met de NGF en verschillende jeugdcommissies, wil Van de Wetering zich inzetten voor het uitrollen van een landelijk evenement, in de hoop dat andere clubs zich hier ook voor inzetten. ?Ik zie een landelijke competitie al helemaal voor me, golf wordt veel toegankelijker op deze manier. Dit is nu een pilot, maar wel een hele succesvolle. Het zou super zijn als dit in Nederland net zo'n succes wordt als in de Verenigde Staten.?

Ook Hans Kamphuis, voorzitter van de Golfclub Zwolle, staat trots te kijken naar de enthousiaste jeugdspelers. ?Dit jaar is het jaar van de jeugd in de golfsport. Passender kan niet! Golf is geen tribunesport, maar vandaag wel. Dit is echt prachtig om te zien.?

Niet alleen spelers uit Zwolle deden zaterdag mee, maar golfers uit het hele land kwamen op het toernooi af. ?Er is zelfs een gezin aanwezig uit Maastricht, dat vind ik echt fantastisch?, aldus de voorzitter.