Pedro Sluiter

PEC Zwolle toont potentie en onervarenheid in eerste week

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Wisselvalligheid als zekerheid: houd er maar rekening mee. Zowel tegen SC Cambuur (2-2) als tegen De Graafschap (0-3) wisselt PEC Zwolle efficiënt en goed voetbal af met weifelend en onmachtig spel. Het levert vier punten op.

In de stromende regen dansen de spelers voor het uitvak op Stadion De Vijverberg in Doetinchem. PEC Zwolle sluit de eerste week van het nieuwe voetbalseizoen in jubelstemming af. Na de deceptie van het gelijkspel in de ouverture tegen Cambuur Leeuwarden schrijft PEC de eerste driepunter bij dankzij een ijzersterke tweede helft tegen promovendus De Graafschap. Het jonge, bijna nieuwe elftal van trainer Ron Jans heeft in die twee wedstrijden laten zien waartoe het in staat is. In zowel positieve als negatieve zin. Of, zoals Jans na afloop tegen de pers zegt: ?Er zit potentie in, maar ook veel onervarenheid.?

Potentie en onervarenheid komen in beide wedstrijden ruimschoots voor het voetlicht. Tegen Cambuur zorgt die potentie voor een ietwat geflatteerde 2-0 ruststand. Als Dirk Marcellis (ervaring) het veld na 69 minuten geblesseerd moet verlaten, lopen de Friezen tweemaal dwars door het centrum van de verdediging waardoor Cambuur op gelijke hoogte kan komen. ?De eerste helft was redelijk?, zegt de nieuwe spits Lars Veldwijk, gehuurd van Nottingham Forest. ?En ik ben blij dat het er op zit, de eerste wedstrijd voor je nieuwe club is altijd speciaal. Tja, je legt jezelf toch een bepaalde druk op en dan ben je blij als de eerste wedstrijd gespeeld is. Dat het wisselvallig was, vind ik logisch. We hebben veel jonge jongens met weinig Eredivisie-ervaring. Ook voor mij was het een moeilijk begin en ik ben dan ook blij dat ik de assist kon geven voor de 1-0 van Marcellis. Dat is karig ja, ik weet het. Kijk, ik ben een spits die rendeert bij balbezit en dat ontbrak er vandaag een beetje aan, hè. Maar ik voetbal weer, dat is het belangrijkste.?

De spits is blij in Zwolle te zijn. Zijn avontuur in Engeland liep op een deceptie uit. Hij ging met hoge verwachtingen naar Nottingham, maar kwam gedesillusioneerd terug. ?Het begon nog wel goed maar toen de trainer werd ontslagen ging het mis. Ik werd binnen twee weken naar binnen geroepen: je bent met de trainer meegekomen en je kunt op zoek naar ?iets anders'. En dan is het zwaar, hoor: trainen zonder kans op speelminuten.?

Bij PEC start Veldwijk wel. Ook in het tweede duel, tegen De Graafschap. Maar in Doetinchem kan Veldwijk, die op 21 augustus 24 jaar wordt, nog geen potten breken. Zoals PEC in de eerste helft collectief geen potten kan breken. Dat verandert na de pauze. Alsof het gedonderd heeft in de kleedkamer, zo herboren stapt PEC de kleedkamer uit en zet het potentie om in prestaties. De gelatenheid uit de eerste helft is ingewisseld voor dadendrang en tussen de vijftigste en zeventigste minuut trekken de bezoekers de wedstrijd met drie treffers (Wouter Marinus, Bart van Hintum en Sheraldo Becker) naar zich toe.
Veldwijk ziet zijn eerste seizoenstreffer (onterecht) afgekeurd worden. Hij blijft, natgeregend op De Vijverberg, nog droog staan. ?Ik ga natuurlijk geen aantallen noemen, maar dat komt wel goed?, weet de zelfverzekerde spits, twee seizoenen geleden bij Excelsior nog topscorer van de Jupiler League met dertig treffers.