Jeugdtoernooi De Pelikaan slaat aan

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - ?Het succesvolste jeugdtoernooi in de omgeving?, zegt één van de organisatoren Dennis Poortier over het Olympus All-In Zwolse Jeugd Kampioenschappen, die afgelopen week werden gehouden bij ZTC De Pelikaan.

De zeven leden tellende toernooicommissie is maar wat trots op het aantal van 133 inschrijvingen. ?"Een hele prestatie als je bedenkt dat veel toernooien vanwege gebrek aan belangstelling moeten worden gecanceld"?, aldus Harriët Jepma. Niet alleen in Zwolle heeft het jeugdtoernooi van De Pelikaan inmiddels een goede naam opgebouwd, ook in de regio. ?Zo'n dertig procent van deelnemers komt buiten Zwolle?, schat Poortier. "?Er zijn hier spelers uit Heino, Emmeloord, Dronten. Van een tennisschool in Veenendaal doen 21 kinderen mee. Het is het succesvolste jeugdtoernooi in de omgeving. We krijgen ook complimenten van andere verenigingen.?"

Ook voor de rolstoeltenniss(t)ers is ruimte op het jeugdtoernooi. Zij spelen hun eigen toernooi, maar sommige minder-validen doen gewoon met de valide tennissers mee. De boodschap is duidelijk: alle kinderen mogen meedoen aan de Olympus All-In Zwolse Jeugd Kampioenschappen.

Sinds vorig jaar worden ook de jongste tenniss(t)ers van de zogenaamde Tenniskidz, geïntegreerd in het toernooi. ?"Tenniskidz is sowieso een succes bij ons en dat zie je deze week terug?, zegt voorzitter Wim Sterken." Tenniskidz is een door de KNLTB landelijk ontwikkeld programma om kinderen op een speelse, en ?kleine' manier kennis te laten maken met de tennissport.

In de categorieën Rood, Oranje en Groen, corresponderend met hun leeftijd, kunnen kinderen op baantjes van aangepast formaat spelen. Niet alleen de banen zijn aangepast, maar ook de materialen. Zachtere ballen in de drie overeenkomstige kleuren en spelvormen op hun eigen niveau. De didactische methode van de tennisleraren gaat uit van het spelende kind. Vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen worden getraind. Het succes van deze aanpak blijkt niet alleen uit de enthousiaste reacties van de kinderen maar ook uit die van de ouders.