Nieuwe geluidsnorm stratenfestival mogelijk breekijzer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? De artiesten komen niet met deze geluidsnorm. Die stellige mededeling deed Ton Kolman van de Stichting Stratenfestival woensdag tijdens de rechtszaak die was aangespannen door omwonenden van het Ter Pelkwijkpark, waar op 21 augustus het hoofdpodium komt te staan voor een show van RadioNL en TV Oranje, met optredens van Nederlandse artiesten. Maar zo heet zal de soep wellicht niet worden gegeten bleek even later.

De gemeente heeft, in een overgangsfase naar een nieuw evenementenbeleid de geluidsnormen voor het stratenfestival voor dit jaar in het Ter Pelkwijkpark omlaag geschroefd. Van 85 en 95 decibel vorig jaar tot 76 en 93 decibel (voor respectievelijk gewone muziek en lage tonen) dit jaar. En de show is beperkt in de tijd: van half acht tot half twaalf 's avonds. Voor omwonenden nog steeds ?onduldbaar' veel herrie.

?Ik ben dan gedwongen om mijn huis te verlaten?, zei een woordvoerder, lid van het comité Herrie uit de Stad. ?Ik kan dan al niet in de tuin of op het balkon zitten, maar ook niet in de woonkeuken.?

De man is niet tegen een ?bruisende binnenstad', zoals de gemeente dat graag ziet. ?Dan had ik niet in de stad moeten gaan wonen. Jongeren die in het park zitten, barbecueën, hartstikke gezellig allemaal.? Maar het toegestane lawaai op het hoofdpodium met artiesten als Koos Alberts en Roy Donders gaat hem te ver. Het Ter Pelkwijkpark is volgens hem gewoon niet geschikt voor zo'n evenement.

De organisator van het stratenfestival heeft zelf geen procedure aangespannen vanwege de in zijn ogen juist te lage geluidsnorm. Maar hij vreest niettemin het ergste, namelijk dat de artiesten wegblijven. Die uitspraak bevreemdde de jurist van de gemeente. De geluidsspecialist van Zwolle heeft contact gehad met RadioNL. ?En die heeft aangegeven dat ze ermee uit de voeten kunnen.? Daarvan was de voorzitter van de Stichting Stratefestival weer niet op de hoogte.

Maandag doet de rechter uitspraak.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden