Pedro Sluiter

Leger laat zich zien aan de Dijkstraat

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

BINNENSTAD ? De brasserie van het Leger des Heils nam enkele maanden geleden haar intrek in het pand aan de Dijkstraat, schuin tegenover de ANWB. Strategischer kan bijna niet zou je zeggen. Dagelijks lopen er honderden mensen langs op weg naar de binnenstad en vice versa en toch weten veel mensen niet dat het Leger er zit.

Evenmin dat je er voor een bescheiden bedrag heel voordelig kunt eten. Om die reden werd er onlangs een actie gehouden en geflyerd. Een maaltijd nuttigen of iets lekkers kon tijdelijk voor de helft van de prijs maar ?eigenlijk kan je er altijd goed en voordelig eten?, zegt Jan Diederen over de brasserie, waarvan de winst wordt gestoken in het werk dat het Leger doet voor hulpbehoevenden. ?Je kunt bij ons overigens voor meer zaken terecht. Zo hebben we hier onder andere twee prachtige zalen te huur voor vergaderingen. Ook kan je bij ons jouw fiets laten repareren of er eentje huren.?

Zelf laat Jan, die sinds kort als vrijwilliger werkt voor de brasserie, zijn kunsten zien in de keuken. Waar nodig springt hij elders in de brasserie bij. Op de vraag waarom veel Zwollenaren nog voorbij lopen aan de brasserie antwoordt Jan: ?Ik denk dat dit komt omdat het een voormalig bankgebouw is. Dat is hoe de mensen het kennen. Wat meer naamsbekendheid kan dan ook geen kwaad?, zegt de man die zich sinds kort Zwollenaar kan noemen.

De geboren Limburger werkte de afgelopen 23 jaar als straatartiest, clown en theatermaker in Ierland. In juni dit jaar keerde hij terug naar Nederland. Na een kortstondige tussenstop in Deventer is Zwolle nu zijn thuishaven, op steenworp afstand van Kampen waar hij ooit theater studeerde.

?Mijn lichaam is hier al een maand, in mijn hoofd ben ik er nog maar net?, zegt Jan met een kwinkslag naar ?de bureaucratie in Nederland'. In Ierland, dat hij nu al een beetje mist, is dat heel wat minder. ?Daar staat tegenover dat veel zaken in Nederland een stuk beter zijn geregeld. Als je zoals ik een tijd bent weg geweest valt je op hoe punctueel de mensen hier zijn. Ik vind Zwolle een heel prettige stad. Niet alleen vanwege haar vele mooie gebouwen maar vooral vanwege de mensen. Ik heb in die korte tijd dat ik hier ben al gemerkt dat hier veel gebeurt.?

Jan zelf zit ook niet bepaald stil. Behalve dat hij zich inzet voor de brasserie van het Leger is hij actief in de gemeenschapstuin aan de Nijverheidsstraat en helpt hij mee om het schip op te knappen waarmee de Zwolse stichting ?Schipper mag ik ook eens varen' de wateren op wil. Dat schip ligt momenteel in Hasselt en zal, als het vaarklaar is, worden ingezet om mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking tegen een bescheiden vergoeding een leuke vakantie op het water te bezorgen. In het achterliggende halfjaar is er veel aan gebeurd. Jan vertelt er meer over in De Swollenaer van volgende week en legt daarbij al snel een link met zijn werk als straatartiest in Ierland.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30