unknown

?Komst Stadshoeve in Stadshagen op haar na gevild'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) STADSHAGEN ? ?Het is nu of nooit'. Voorzitter Martin Hendriksen van Stichting de Stadshoeve praat vol energie over de realisatie van de stadsboerderij in Stadshagen. Als het aan hem ligt, opent die op 1 juni 2016. Maar voor het zover is, moet er nog wel het nodige gebeuren.

?De gemeente, de provincie, allemaal zijn ze akkoord met de plannen. Als er voldoende geld is, kunnen we op 1 september beginnen met de aanbesteding?, aldus de voorzitter. ?De gemeente heeft er 450.000 euro voor beschikbaar gesteld en ook geen cent meer. Er is nu nog 250.000 euro nodig voor de realisatie van het hele plan.? Over hoe het bestuur daar aan moet komen, heeft ze wel een idee. ?Als iedere wijkbewoner, van jong tot oud drie jaar lang ieder jaar 5 euro stort, zijn we klaar?, rekent Hendriksen de 23.000 wijkbewoners voor.

Volgens hem is er ?een ongelofelijke behoefte' aan de Stadshoeve, die bij de Arendshorstlaan staat gepland. Een project waar al een jaar of tien aan wordt gewerkt, maar dat bij het aantreden van het stichtingsbestuur in februari dit jaar in een stroomversnelling is gekomen. Hendriksen: ?Het is het grootste buurtparticipatieproject in Zwolle. De Stadshoeve moet gastvrij worden, biedt avontuurlijk spelen voor kinderen, er zijn dieren en educatie, het is een locatie om te ontmoeten en het krijgt een restaurantfunctie.? De plannen zijn al op een wijkbijeenkomst op 13 mei gepresenteerd. Daar werden drie opties aan de bewoners voorgelegd, waarbij de duurste optie 3 de voorkeur genoot.  ?We gaan nu voor optie 2 met de keuken van optie 3?, vervolgt Hendriksen. ?De keuken is een heel belangrijk element in de plannen. Met variant 2 lijkt de totale realisatie kostentechnisch het best haalbaar.?

Mocht er op het laatst toch nog veel geld binnenkomen, dan kan de stichting nog schakelen naar optie 3. Vergelijkingen met Doepark Nooterhof doemen op en ook het Vondelpark in Amsterdam noemt de voorzitter als voorbeeld. ?Een voorziening in die vorm is er in deze wijk niet. Waar wijkbewoners lekker in het gras gezellig met elkaar wat kunnen drinken. Echt een meerwaarde voor de wijk. De terp-omgeving wordt meegenomen in de filosofie van het ontwerp, als ook de historie ervan. Op deze plek heeft ooit kasteel Werkeren gestaan. Eén van de werkgroepen wil daaraan ook refereren, onder andere met een wilgenburcht.? Met dat de historische plek mogelijk eerst archeologisch onderzoek vereist, is Hendriksen minder blij. ?Als dat vertraging betekent, zou ik dat onacceptabel vinden. Er is tijd genoeg geweest om dat te onderzoeken.?

Exploitatie
Belangrijk voor hem is dat de Stadshoeve zelfvoorzienend is. ?We zetten nu de laatste puntjes op de i voor de exploitatie. Dat is minstens zo belangrijk als geld voor de realisatie. Gelukkig ziet de exploitatie er ook erg goed uit.? Voor de avontuurlijke speelplaats voor kinderen van vier tot elf jaar ligt al 30.000 euro klaar, waarvan de helft geschonken door het Hervormd Weeshuis. Naast kinderen, wil de stichting dat de Stadshoeve ook goed toegankelijk wordt voor ouderen en mensen met een beperking. Ze is daarvoor met diverse instellingen in gesprek.

Spaarpotten
Maar nu zijn de vijf bestuursleden en de vrijwilligers vooral bezig met fondsenwerving. Hendriksen hoopt op ambassadeurs die hun straat afstruinen. Verder is hij gelukkig met de medewerking van de winkeliersvereniging die in alle winkels spaarpotten heeft geplaatst voor donaties. Ook zal de stichting te zien zijn op het Stadshagenfestival. Hendriksen: ?Als we met mensen in gesprek raken, bruisen ze van de ideeën. We kunnen echter nog veel hulp gebruiken, dus vrijwilligers met welke kwaliteit ook zijn van harte welkom.?

Bijeenkomst
Wijkbewoners worden op donderdag 17 september om 19.30 uur in het Cultuurhuis aan de Werkerlaan bijgepraat over de voortgang van de plannen.

Kijk voor meer informatie op www.destadshoevezwolle.nl of op Facebook of Twitter.

 

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37