Levante blaast PEC Zwolle omver
Levante blaast PEC Zwolle omver brugmedia.nl

Levante blaast PEC Zwolle omver

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark van de Vegt) HASSELT - Een lesje noemt trainer Ron Jans het, de 3-1 nederlaag tegen Levante. Terwijl de bomen bijkans uit de grond worden getrokken door een voortrazende zomerstorm, het hoofdveld van Olympia bezaaid ligt met takken en stronkjes en de regen als een eeuwigdurende waterval uit de hemel gutst, loopt PEC negentig minuten achter Levante aan. ?Met onze conditie zit het wel goed.?

Het is druk in de ontvangstruimte van Olympia als PEC versus Levante gaat beginnen. Regen en storm drukken de animo om buiten langs het veld te gaan staan. ?Dat zijn die Spanjaarden vast niet gewend?, zegt een opa tegen zijn kleinzoon ? alsof het in Valencia nooit regent, of stormt. De kleinzoon gelooft het wel en wil vooral praten over de spelersbus van de Spaanse ploeg ? die op de parkeerplaats staat te glimmen - en dat de spelers ?toch beter hadden kunnen gaan vliegen?!' Ook in de ontvangstruimte: het gonzen van namen die al dan niet naar PEC komen: Drenthe? Owusu? Menig? De man om daarover aan te spreken, is aanwezig: Gerard Nijkamp. De technisch directeur ontkent noch bevestigt in eerste instantie. Maar het glimlachje op zijn gezicht verraadt goed nieuws. Reeds in de pauze staat op Twitter (en dus is het zo) dat Ajax en PEC zaken hebben gedaan en linkerspits Queensy Menig naar Zwolle komt. Het zijn belangrijke bijzaken die afleiden van de wedstrijd. Hoewel, wedstrijd? Levante, de nummer 14 van het afgelopen seizoen, raast gelijk de storm over het veld, stuurt PEC -in Louis van Gaal Spaans- ?de un lado por otro' en stapt na negentig minuten als een natte maar tevreden snorrende kat die met een muis heeft gespeeld de kleedkamer binnen, 3-1.
?Dit heb ik nog niet meegemaakt?, zegt Jans. ?Dat we negentig minuten kansloos zijn.? Ja, de trainer kan chagrijnig worden van een verloren oefenpotje. ?Nou, ik word er niet vrolijk van, laat ik het zo zeggen. En ik heb de spelers na afloop ook even bijeen gehad en gezegd dat vooral de wijze waarop mij tegenstaat: dat we als team zo moedeloos over het veld bewegen, daar word ik wel chagrijnig van.? Dat Levante een goede ploeg is, staat buiten kijf, weet Jans. En dat de omstandigheden niet echt perfect waren, begrijpt de trainer ook. Maar dat is secundair. ?Waar we echt moeite mee hadden, was hun tactiek. Deze ploeg speelt 5-3-2 en dat komen we bijna nooit tegen en dat blijkt toch lastig.? De stemming en de oogopslag van de trainer veranderen bij het bespreken van de nieuwe huurling Menig (19). Jans is enthousiast: ?Jááá. Hij is nog vrij onbekend maar dat zou over een jaar zomaar heel anders kunnen zijn. Dat het een huurling is, geeft niets. Ik heb al gegrapt dat we een opvangcentra worden van mislukte en/of jonge spelers die bij ons de kans krijgen om de draad weer op te pakken. In het geval van Menig hebben we het over een talent en ik verzeker je dat we hem veel gaan zien in Zwolle.?