Pedro Sluiter

Alleskunner Van der Breggen wint ook op de Champs Elysées

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Anna van der Breggen heeft in Parijs La Course op haar naam geschreven. De Zwolse alleskunner kwam solo over de meet op de Champs Elysées. Kirsten Wild, ook uit Zwolle, moest genoegen nemen met de negende plaats.

Het is maar weinigen gegeven om op de Champs Elysées voor het peloton uit te blijven. Met de jagende sprintersploegen draait de rit in Parijs (bij de mannen) vrijwel altijd uit op een sprint. Dat gebeurde ook vorig jaar bij de eerste editie van La Course, toen Marjanne Vos Kirsten Wild klopte. Vos, die met een petitie voor een terugkeer van de Tour de Feminin uiteindelijk de ééndagskoers in Parijs op de kalender kreeg, was er dit jaar vanwege fysiek ongemak niet bij. Haar ploeggenote van RaboLiv demarreerde op vijf, zes kilometer van de meet. Het was een vooropgezet plan, zo verklapte Van der Breggen na afloop. "Ik zou gaan aanvallen en als ik zou worden teruggepakt was er nog een goede kans voor Pauline (Ferrand-Prévot red.), de wereldkampioene", zegt Van der Breggen, die pas in de laatste bocht geloofde dat ze kon gaan winnen. "Toen ik omkeek, dacht ik: 'ze zijn toch wel ver'." Eerder durfde ze niet te hopen dat ze uit de greep van het voortrazende peloton zou blijven. "Zo'n jagend peloton gaat zo hard. Ik dacht: 'die treintjes komen zo wel en dan wordt ik gepakt'." Van der Breggen noemt het gladde wegdek, door de regen, als een voordeel tijdens haar ontsnapping. "Ik kon de bochten vol nemen en de ideale lijnen nemen. Dat was voor het peloton lastiger."
Wild, wereldkampioene baanwielrennen (scratch), had ook dit jaar haar zinnen gezet op La Course, maar zag het tot haar teleurstelling niet uitdraaien op een sprint. De ontketende Van der Breggen werd niet meer bijgehaald. Wild kwam uiteindelijk niet verder dan de negende plaats, achter oud-ploeggenote (bij AA Drink) Lucinda Brand, die nu rijdt voor RaboLiv. Achter Van der Breggen werd de Belgische Jolien d'Hoore tweede, voor Amy Pieters.
Het kan dit jaar niet op voor de 25-jarige Van der Breggen, die zich eens te meer een alleskunner toonde en meer en meer in de voetsporen treedt van de drie jaar oudere Vos. Van der Breggen, die vanwege de verbouwing van haar nieuwe huis in Stadshagen tijdelijk weer bij haar ouders in Hasselt woont, won eerder dit jaar al onder meer het NK tijdrijden, de Giro Rosa en de Waalse Pijl. Van der Breggen heeft afgelopen week haar contract bij RaboLiv met een jaar verlengd.