Workshop Gregoriaans in Zwolle

Algemeen

BINNENSTAD - Bij voldoende deelname wordt op zaterdag 24 oktober in de OLV-Basiliek van Zwolle (Peperbus, Ossenmarkt 40) een workshop Gregoriaans gehouden.

Deze workshop wordt gegeven door de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging (NSGV), afdeling Utrecht. De musici Marcus de Haard en Ronald de Haan vertellen wat en laten wat zien en horen over het ontstaan, de ontwikkeling van en het gebruik van Gregoriaans. De plaatselijke schola ?Beate Maria Virgine' vervult deze dag een illustratieve rol.

?Gregoriaans is de oudste muziekvorm van West-Europa?, meldt de NSGV. ?Oorspronkelijk komt het uit de Joodse, Griekse en Latijnse kerkelijke muziek. Gregorius 1 de Grote (paus van 590 tot 604) heeft er mede voor gezorgd dat het Gregoriaans geworden is zoals wij het nu kennen. Aanvankelijk werd het Gregoriaans mondeling doorgegeven. Later is men gaan noteren, dat op zich een rijke geschiedenis aan ontwikkeling kent. Het notenschrift dat in het Gregoriaans is gebruikt, is het begin van de muzieknotatie in de westerse muziek. In de 19e eeuw is het Gregoriaans herontdekt. Dit gebeurt vaker met oude muziek. Alle liederen zijn opnieuw uitgegeven en worden heden ten dage nog steeds gezongen, ook met nieuwe inzichten.? De workshop begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en duurt tot 15.00 uur.

Bel voor informatie en aanmelding (030) 698 25 79 of mail naar: post@nsgv-aartsbisdom.nl. Het is de bedoeling dat vanuit deze workshop een aansluitende cursus wordt gegeven.