Pedro Sluiter

Van der Breggen geniet en kijkt niet ver vooruit

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij) HASSELT - In het schone Streukel, gemeente Hasselt, geniet Anna van der Breggen in haar ouderlijk huis van een welverdiend weekje rust na de grootste triomf in haar al zo succesvolle loopbaan.

Het komt interviewtechnisch gezien niet zo slecht uit dat ze tijdelijk weer bij pa en ma en zusje Van der Breggen woont. De entree van haar nieuwe koophuis in Stadshagen, dat momenteel verbouwd wordt, kan niet tippen aan de ontvangst in de weelderige tuin aan de Verkavelingsweg, waar het een komen en gaan is van verslaggevers.
Het is de week na de overwinning in de Giro Rosa en Van der Breggen (25) is gewild. Wieler Revue is net langs geweest voor een uitgebreid interview, het Nederlands Dagblad en De Stentor heeft ze eerder al gesproken, de wethouder van Hasselt is langs geweest en zo'n beetje alle regionale en lokale media willen wat van haar (vrije) tijd.
Ze heeft één week uitgetrokken voor alle interviews. ?Een gekkenhuis wil ik het niet noemen? Het is wel extremer dan na andere wedstrijden. Ik heb één dag deze week vrijgehouden, om echt vrij te hebben. Verder wel elke dag interviews.?

Het is de tol die ze, zonder morren overigens, betaalt voor haar zege in de Giro Rosa (Ronde van Italië), de grootste en zwaarste rittenkoers voor vrouwen. Dat ze in grote rondes een potje kon breken bewees ze vorig jaar al met een derde plaats. Naast de drie zeges van Vos was dat pas de eerste podiumplaats van een Nederlandse in de Giro. Haar zege komt dan ook niet uit de lucht vallen, zeker niet na het al zo succesvolle voorjaar met zeges in de Omloop het Nieuwsblad, de Waalse Pijl en het NK tijdrijden. De vraag hoe ze de Giro-zege inschaalt doemt onvermijdelijk op.
?Sowieso de grootste. De Giro is de zwaarste etappekoers van het jaar. Ik heb vroeger wel opgekeken tegen winnaressen. Zo van: als je die kan winnen, dan ben je wel heel sterk. Maar ja bijvoorbeeld Waalse Pijl is ééndaags en ook heel zwaar. Dat heeft een andere waarde. En de Nederlandse tijdrijdtitel was heel mooi omdat het onverwacht was. Elke overwinning heeft iets van zichzelf en zal je onthouden. Qua etappekoers-overwinningen is het zeker de mooiste.?

Niet alleen door alle media-aandacht is het een apart weekje voor Van der Breggen, het is sowieso even bijkomen na een hectische periode met de NK gevolgd door de Giro. ?Zo'n Giro, daar kijk je het hele jaar naar uit. Tien dagen is het afzien en doe je alles om te winnen. Daarna is wel even een apart weekje in die zin van: die focus is nu weg. Want het evenement is geweest. De wedstrijd is klaar. Ik heb nu een soort van break, een korte rustperiode. Volgende week pak ik het gewoon weer op. Richting La Course.?
?De Tour voor vrouwen' keerde vorig jaar terug op de kalender in de vorm van een ééndagskoers nadat Marianne Vos een petitie was gestart voor een terugkeer van Le Tour Feminin. Of dat laatste er van komt is de vraag, maar de Touretappe op de Champs Elysées is voor veel rensters al wel direct een speerpunt van het seizoen geworden.
?Het is een belangrijke wedstrijd, omdat er veel aandacht voor is?, weet Van der Breggen, die voor haarzelf niet een hoofdrol ziet weggelegd. ?Sprinten is niet mijn specialiteit zeg maar?, lacht de kleine krachtpatser, die haar eigen pijlen richt op het WK in september. In de verte, zomer 2016, lonkt dan ook nog de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In oktober gaat ze dat parcours met de Nederlandse ploeg verkennen. ?Dat zal ook spannend zijn. Kijk ik erg naar uit. Op het moment dat je daar voor het eerst rijdt weet je pas echt hoe zwaar het is.? Hoewel het zware parcours haar waarschijnlijk wel ligt, vindt ze het veel te vroeg om iets over medaillekansen te zeggen. ?Er kan veel veranderen in een jaar. Ik weet wel: als ik in vorm ben, kan ik daarvoor gaan meedoen.? Van der Breggen zegt het desgevraagd. De kroonprinses van het Nederlandse wielrennen is te nuchter om weg te dromen bij dit soort toekomstbeelden. Liever geniet ze nu, van het bestaan als (succesvol) wielrenster. ?Ik ben dit jaar weer sterker geworden. Vorig jaar was ook het eerste jaar bij Rabo. Je leert veel dingen bij. In zo'n tweede jaar weet je hoe alles gaat en ik heb nu nog meer het niveau om deze wedstrijden te winnen. Ik heb een grote stap gezet op het gebied van tijdrit en de grote koersen. Ik geniet er echt van, wat ik dat jaar kan winnen. Het kan in de toekomst heel anders zijn.?

 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden