?Tussen Willy Brandt en Andy Warhol' in Fundatie
?Tussen Willy Brandt en Andy Warhol' in Fundatie brugmedia.nl

?Tussen Willy Brandt en Andy Warhol' in Fundatie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

BINNENSTAD - De tentoonstelling ?Barbara Klemm - Tussen Willy Brandt en Andy Warhol' is vanaf 5 september te zien in Museum de Fundatie. Klemm (Münster 1939) was van 1959 tot 2004 als fotografe werkzaam voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung en volgde de geschiedenis van de afgelopen decennia op de voet.

Haar foto's tonen gebeurtenissen van grote historische waarde, aldus de Fundatie. ?Cruciale beelden die keerpunten en tijdperken in herinnering roepen. In Zwolle worden zo'n 150 werken uit Klemms omvangrijke oeuvre getoond. Naast politieke gebeurtenissen en scènes uit het gedeelde en herenigde Duitsland, alledaagse taferelen en straatscènes uit alle werelddelen en portretten van kunstenaars, schrijvers en musici.?

?Barbara Klemm, dochter van de schilder Fritz Klemm, groeide op in Karlsruhe en werd daar opgeleid tot fotografe. Van 1959 tot 2004 werkte ze voor de ?Frankfurter Allgemeine Zeitung', vanaf 1970 als redactiefotografe met de nadruk op politiek en kunst. Haar eerste grote politieke gebeurtenis waren de onderhandelingen over de verdragen met het Oostblok tussen Brezjnev en Brandt. De foto met de weinig spectaculaire titel ?Leonid Brezjnev, Willy Brandt, Bonn 1973' ging de hele wereld over. Schijnbaar onbespied onderhandelen Brezjnev en Brandt met elkaar, omringd door tolken en adviseurs. De camera wordt niet opgemerkt. Klemm legt een intiem moment vast dat, als haast geen ander, symbool staat voor de verdragen met het Oostblok en de politieke ontwikkelingen in de jaren zeventig. De foto onderscheidt zich door zijn levendigheid, verrassingseffect en formele en compositorische evenwichtigheid. Klemms werken dragen meestal neutrale titels die bestaan uit naam, plaats en jaartal. Ze beschouwt zichzelf als een onafhankelijke, neutrale waarnemer.?

Barbara Klemm is niet alleen een van de belangrijkste persfotografen van het naoorlogse Duitsland, ze is ook een van de weinige mensen in haar vak die de fotojournalistiek tot een kunst op zich hebben verheven, stelt de Fundatie. ?Haar consequent in zwart-wit gefotografeerde opnamen zijn veel meer dan vluchtige getuigen van de actualiteit. Het zijn foto's met gevoel voor de essentie, wat ze tot iconen van het meest recente verleden maakt. Ze is niet geïnteresseerd in sensatie. Haar werk kenmerkt zich door respect en discretie, door inlevingsvermogen en een feilloos gevoel voor het meest veelzeggende moment.?

?Barbara Klemm is nieuwsgierig ? vooral naar mensen. Naar hen gaat haar belangstelling uit. Dat geldt zowel voor haar reportagefoto's, waarvan men niet ziet dat het eigenlijk portretten zijn omdat de afgebeelde personen onbekend zijn, als voor de vele kunstenaarsportretten die ze in de jaren tachtig maakte. Het zijn foto's waaruit distantie spreekt, maar waarin tegelijkertijd de instelling, het werk en het karakter van de kunstenares doorschemeren. Barbara Klemm heeft beroemde mensen uit de kunstwereld gefotografeerd, onder wie Janis Joplin, Mick Jagger, Neo Rauch, Gerhard Richter, Richard Serra, Friedrich Dürrenmatt, Thomas Bernhard, Herta Müller, Joseph Beuys en Andy Warhol.?

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02