Pedro Sluiter Foto

WK-limiet blijft uit voor discuswerper

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Normaal gesproken wordt de atletiekbaan alleen bevolkt door trainingsgroepen, maar het is niet zomaar een donderdagavond bij de Zwolse atletiekvereniging AV PEC 1910, waar twee Nederlandse discuswerpers voor een WK-limiet gaan.

Vanaf de verspringbaan kijkt een vijftigtal toeschouwers naar de worpen van de inderhaast opgetrommelde discuswerpers. Zo af en toe blijft de trainingsgroep, hardlopers, ook even staan te kijken en klapt het mee om Rutger Smith aan te moedigen. Het doel waarmee de wedstrijd is opgezet - Smith aan de WK-limiet helpen - wordt echter niet gehaald.
Twee Nederlandse toppers (Smith en Erik Cadée), een vrouwelijke regionale topper (Corinne Nugter), en daarnaast een handjevol atleten die voornamelijk als veldvulling dienen. ?Dat klinkt misschien lullig, maar dat is wel zo?, zegt Henk van der Worp, onderdeel van de organisatie van AV PEC, die maandag toehapte op een verzoek van Smith. Via Twitter had de discuswerper, op de weg terug na een langdurige blessure, een oproep geplaatst. Hij zocht een mogelijkheid om de WK-limiet, 65 meter, te gooien en was erg blij met het snelle antwoord. ?PEC reageerde gelijk. Super dat ze dit wilden doen. Daar was ik erg blij mee?, zegt Smith die in het verleden al eens wedstrijden gooide in Zwolle. Hij wist dat de wind hier deze avond gunstig zou zijn. Toch slaagde hij er niet in zijn doel te bereiken. ?Het zat er niet in. Ik ben sinds afgelopen winter pas weer aan het trainen. Maar dan nog moet ik 65plus kunnen werpen. Het loopt nog niet helemaal soepel.? Smith kwam niet in de buurt van de limiet. Voor Cadee scheelde het heel weinig. Met een worp van 64m35 verbeterde hij zijn eigen baanrecord, stammend uit 2009 (64m04).
De Oscar voor de beste bijrol ging deze avond naar Ronald Huethorst, trainer in dienst van AV PEC en vroeger zelf gespecialiseerd in de meerkamp. In de schaduw van de hoofdrolspelers produceerde hij
een beste worp van 43m30. Een verbetering van zijn uit 2005 daterende pr (42,94). Toevallig had hij een week geleden weer eens gegooid. ?Om een atleet te helpen, had ik weer eens 2 kilo in de hand. Samen een beetje oefenen. Dat ging wel aardig. Toen ze mij vroegen of ik mee wilde doen zei ik meteen ja?, aldus Huethorst, die blij is met zijn prestatie. Echt trots is hij echter op de organisatie van de wedstrijd en op het feit dat hij ?trainer is bij een vereniging met zoveel gepassioneerde mensen. Dat we dit in vier dagen op poten weten te zetten. Dat vind ik heel gaaf.? Ook van Cadée niets dan lof. ?Elektronische meter, video-analyse, zelfs live results. Voor een relatief kleine wedstrijd is dat echt top.?

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden