Pedro Sluiter

Publiek grote winnaar tijdens oefenpotje PEC

· leestijd 1 minuut Sport

door Mark de Rooij
HASSELT - Als de rook om het hoofd van FC Dnipro Dnipropetrovsk-doelman Denys Boyko is verdwenen, ontpopt de oefenwedstrijd tussen de Europa League-finalist en PEC Zwolle zich tot een alleraardigst, en opvallend competitief potje.

Met vier doelpunten, keurig verdeeld, een bij vlagen aanvallend sterk PEC en een rode kaart vervelen de toeschouwers op het sportpark van Olympia '28 zich geen moment. Ook de Ultra's, PEC's fanatieke supporterskern, hebben de weg naar Hasselt gevonden. Ze maken de boel niet onveilig, maar voor Boyko wel even onzichtbaar. De aftrap wordt even uitgesteld nadat de fakkels van de herriemakers een enorme rookwolk in het strafschopgebied van Dnipro hebben veroorzaakt. Alsof het deze zaterdagmiddag nog niet warm genoeg gooien enkele spelers van Dnipro wat kolen op het vuur. Het zorgt voor een uiterst fel en pittig oefenpotje, waarin Dnipro na een half uur zelfs verder moet met tien man. De eerste drinkpauze is dan al geweest. Een drinkpauze die Bram van Polen in de kleedkamer doorbrengt na een tik in zijn gezicht. Met een jaap boven zijn oog snelt de aanvoerder naar binnen voor verzorging om later, met verband, terug te keren in het veld. "Volgens mij trapten ze daarvoor ook al twee keer na", zegt Van Hintum, die direct betrokken is bij de rode kaart. Hij wordt nauwelijks geraakt, maar de natrappende beweging van Matheus na een klein tikkie van Van Hintum is zo buitenproportioneel dat arbiter Van de Graaf niets anders kan dan rood trekken. Van Hintum vond het wel lekker dat PEC een uur lang tegen tien man speelde. "Gezien de omstandigehden wel ja. Het was zwaar. Heel warm. En het veld was niet goed, te lang."
Van Ron Jans had het niet gehoeven, de man-meer-situatie. De trainer opperde in de rust nog bij de scheidsrechter om de tweede helft weer met elf tegen elf te beginnen. "Maar daar was hij niet akkoord mee. En hij was er ook niet akkoord mee om geen strafschoppen te geven", grapte Jans, die Van de Graaf drie keer naar de stip zag wijzen. De laatste, na een uur spelen, wekte de meeste verbazing. De kwade genius zag een handsbal van Van Polen, die de bal tegen zich aan geschoten kreeg terwijl hij op de grond lag. Vanaf elf meter bepaalde Yevgen Seleznyov de eindstand op 2-2. Jesper Drost en Lars Veldwijk (penalty) hadden PEC twee keer op voorsprong gezet.
Aanwinst Veldwijk maakt tot nu toe een aardige indruk als spits. Jans hoopt binnenkort nog een aantal vacatures hoopt in te vullen. Die van centrale verdediger, doelman, en vleugelaanvaller met name. Bart Schenkeveld en Emanuel Mbende speelden afgelopen week centraal achterin naast elkaar. Schenkeveld krijgt nog langer de kans zich te bewijzen, evenals vleugelaanvaller Boban Lazic. Voor Mbende zit de tijd in Zwolle erop.