Vrouwenhuis Zwolle leent schilderij aan Rijksmuseum Amsterdam
Vrouwenhuis Zwolle leent schilderij aan Rijksmuseum Amsterdam brugmedia.nl

Vrouwenhuis Zwolle leent schilderij aan Rijksmuseum Amsterdam

Algemeen

BINNENSTAD - Stichting Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt heeft voor twee jaar een schilderij uit haar collectie geleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het schilderij staan een koopman en zijn slaaf in het Caraïbisch gebied afgebeeld.

Vanaf 1 juli is het te zien in de presentatie van Nederland in de 18e eeuw in het Rijksmuseum. ?Het schilderij is één groot mysterie. Wie de afgebeelde personen en de maker zijn, is niet bekend?, meldt het Vrouwenhuis. ?Hoe het schilderij in het (Oude) Vrouwenhuis van Aleida Greve (1670-1742) is terechtgekomen, is ook een raadsel. Dat moet ongeveer veertig jaar geleden zijn gebeurd. Met de familie van de stichteres of de bestuurders van het Vrouwenhuis uit het verleden kon tot nu toe geen relatie worden gelegd.?

Aleida Greve bepaalde dat na haar dood haar huis aan de Grote Aa tot een hofje voor bejaarde dames bestemd moest worden. Van 1742 tot 1984 werd het huis op deze wijze bewoond. Tegenwoordig is het benedendeel een museum waar bezoekers door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, worden rondgeleid. De verzameling 17e-eeuwse schilderijen gemaakt door de stichteres en haar schildervriendinnen is uniek in Nederland. Het Vrouwenhuis is op afspraak geopend. Kijk voor meer informatie over rondleidingen op de website www.vrouwenhuiszwolle.nl.