Afbeelding

Sassenpoort voorlopig niet afgestoten

Cultuur

ZWOLLE - De Raad voor Cultuur vindt het onverantwoord van het Rijk om  de 31 rijksmonumenten met een erfgoedfunctie, waaronder De Sassenpoort, af te stoten. Stef Blok, de minister van Wonen en Rijksdienst, heeft het plan na dit advies voorlopig geschrapt.

In de oorspronkelijke plannen wilde het Rijk af van monumenten die voor de overheid geen dienst meer deden. Na 1 juli zouden ze overgedragen worden aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). De NMo had hiervoor eenmalig een bedrag van 61 miljoen euro gevraagd voor onderhoud en beheer van de panden. Daarna zou het Rijk geen geld meer uit hoeven geven.

De Raad van Cultuur heeft op dit moment te weinig vertrouwen in de plannen van de NMo. Ze wil meer inzicht in het businessmodel van de raad en wil weten op welke wijze zij denkt de monumenten in stand te houden met het gevraagde bedrag.

De NMo is in 2014 opgericht naar aanleiding van het plan van het Rijk om de monumenten af te stoten. De vereniging wil het cultureel erfgoed behouden voor toekomstige generaties.