Pedro Sluiter

Reizigerstunnel op NS-station Zwolle geopend

Algemeen

ZWOLLE - Op het NS-station is vrijdagmorgen de nieuwe reizigerstunnel geopend. Na een optreden van het Kameroperahuis, dat het lied ?In de tussentijd' zong, drukten de Zwolse wethouder Ed Anker, gedeputeerde Bert Boerman, NS-regiodirecteur Noordoost Ineke van Gent en president-directeur ProRail Pier Eringa op een rode knop, waarmee ze kleurrijke plafondverlichting aanzetten.

De vier bestuurders houden na het optreden van het Kameroperahuis een korte toespraak. Als vanzelfsprekend heerst er vooral blijdschap en wordt er gememoreerd dat de opening van de tunnel nog niet het einde van de werkzaamheden op het station betekent. Van Gent is blij dat, met het verdwijnen van de traverse over de sporen, het comfort voor de reizigers terug is. De tijdelijk traverse is in 2010 gebouwd en dus bijna vijf jaar in gebruik geweest. Ook bedankte Van Gent de werkers die de tunnel hebben gebouwd.  De nieuwe reizigerstunnel is honderd meter lang en 17 meter breed en telt twaalf perronopgangen. In de tunnel komen nog winkels. De opening daarvan staat gepland voor het einde van dit jaar.

De tunnelwanden zijn beplakt met 3,2 miljoen mozaïektegeltjes en in de tunnelvloer is 10.000 kubieke meter beton verwerkt. In een later stadium wordt het busperron verplaatst naar de zuidkant van het station en aangesloten op de tunnel.

Pedro Sluiter

Pedro Sluiter

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 3 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden