Pedro Sluiter

?Het gevecht in de grachten' geeft ZGR unieke status als sloeproeirace

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - De vrouwen in D'Isela juichen voorovergebogen over hun riemen en roepen hun kinderen aan boord van de zojuist gefinishte boot, terwijl op de achtergrond zes vrouwen zwoegend en zwetend boot 4 (Nou-en) door de gracht roeien.

Zij moeten nog een rondje in de Zwolse Grachtenrace. ?Maar dat zegt niets, hè, als eerste finishen; de snelste zijn.?
Het kan wel uren duren, zo'n definitieve uitslag van een sloeproeirace: verschillende starttijden, het aantal roeiers in een boot, het gemiddelde roeivermogen per roeier, de C-waarde. Een welwillende kenner legt het deze zaterdagmiddag aan een welwillende verslaggever uit, maar die raakt ongeveer verdwaald als ?de weerstand van een sloep wordt gemeten met behulp van een sleepkegel waarvan de weerstand in het water bekend is'. ?Nou ja, als je maar onthoudt dat de eerste die straks onder de brug doorkomt, niet per se de winnaar is. En voor de rest: geniet van wat er langskomt. Het is best spectaculair.?

De Zwolse Grachtenrace (ZGR) schijnt voor sloeproeiers zo ongeveer de mooiste wedstrijd van het land te zijn. Mede doordat ?Zwolle de mooiste grachten heeft.' ?Elders zie je geen hond tijdens een wedstrijd?, verduidelijkt Jelmer Krom, voorzitter ZGR, en vandaag spreekstalmeester residerend aan de voet van het Kerkbrugje. ?Maar omdat dit in de stad is, zie je veel toeschouwers, die luid en duidelijk aanwezig zijn en da's lekker voor een roeier.?

De vrouwen (22 boten) starten om 11.00, de mannen (circa 50 boten) varen uit om 14.00 uur. Het parcours (circa 15 kilometer): start Kerkbrugje, met de klok mee een half rondje stadsgracht naar het Zwarte Water, alwaar men tot keerpunt Mastenbroekenbrug in open water zwoegt om terug te keren en nog 2,5 rondje over de stadsgrachten te maken tot het Kerkbrugje. Het spektakel is bij de vrouwen minder groot. Dat komt vooral doordat het deelnemersveld van de mannen groter is. De boten komen korter op elkaar terug van het Zwarte Water en varen letterlijk in elkaars vaarwater.

?Daarom is dit ook zo prachtig?, zegt Krom. ?Het gevecht in de grachten. Op hoge snelheid een bocht goed pakken is al lastig genoeg en een andere boot passeren vraagt helemaal om stuurmankunst en een hoop energie.? En dan vergeet Krom nog te melden dat een veelvoud aan lage en nauwe bruggetjes als obstakels dienen. Acht roeiers die op het juiste ogenblik hun riemen ?smal houden', blijkt niet gemakkelijk ? getuige de vele klappen van peddels tegen de pijlers van het Kerkbrugje.

En de uitslag? Na lang optellen, aftrekken, gedeeld door minus de windkracht wint Orkaan uit Harlingen (mannen) en D'Isela uit Hattem (vrouwen).

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden