Carree pleit voor financiële onafhankelijkheid Overijsselse vrouw

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

(door Wilma Trouwborst)

ZWOLLE ? ?De arbeidsparticipatie van vrouwen in Overijssel is en blijft een zorgelijk punt. Het aantal vrouwen dat deelneemt aan het arbeidsproces ligt 26 procent lager dan het aantal mannen. Alleen in Friesland en Zeeland is het verschil groter'. Vrouwenplatform Carree kaart het onderwerp nog maar eens aan in de maand dat ze haar 40-jarig bestaan viert.

Dat doet ze bij monde van bureau-coördinator Jojanne Lageveen van Carree. Volgens haar is vrouwenemancipatie nog altijd een issue.

Lageveen: ?Er is niet zozeer iets mis met die traditionele rolverdeling, maar zijn vrouwen zich wel genoeg bewust van hun eigen financiële status? Wat gebeurt er in geval van een scheiding of het overlijden van hun partner?? Het zijn vragen waar het vrouwenplatform Carree zich druk om maakt. Kijkend naar de situatie in Nederland, komt Lageveen tot een conclusie. Nederlands is goed op weg als het om vrouwenemancipatie gaat, maar er moet nog veel gebeuren.

Onafhankelijkheid

?Word bewust van je eigen financiële onafhankelijkheid.? Zo luidt de boodschap van Lageveen. De Overijsselse vrouwenbeweging maakt zich zorgen om de kennis die er, vooral bij vrouwen, ontbreekt over hun persoonlijke financiële situatie.

Vorig jaar is het landelijke project Kracht on tour van minister Bussemaker van start gegaan. Dit moet vrouwen stimuleren om zich bewust te worden van hun financiële onafhankelijkheid. Dit project is nu in zes steden opgenomen, waaronder Zwolle.

Is dit een nieuwe feministische stroming? Lageveen zegt van niet. ?Ik noem mezelf wel een feminist maar ik zou dit project niet als feministisch willen bestempelen. Daarvoor is het te basaal. Het gaat erom dat je voor jezelf kunt zorgen en mee kan doen aan de maatschappij.?

Vrouwenagenda

Deze maand wil Carree de Overijsselse Vrouwenagenda samenstellen. Hierin worden bijeenkomsten geregeld waar vrouwen onderling contact met elkaar kunnen leggen. ?Zo kunnen vrouwen elkaar stimuleren om aan het werk te gaan. Door te gaan werken, ontwikkelen vrouwen zich beter en krijgen ze een grotere eigenwaarde.?

Carree komt ook in aanraking met verschillende culturen. In sommige culturen zou financiële onafhankelijkheid van vrouwen nog niet genoeg geaccepteerd worden. ?Het is lastig om jezelf te ontwikkelen als je niet wordt bemoedigd vanuit je omgeving. Daarom is het belangrijk dat mannen en vrouwen dit samen doen. Vrouwen, mannen, bedrijven én overheden moeten samenwerken.?

 

 

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13