Pedro Sluiter

Finale om van te watertanden op Zwols Kampioenschap voor A1-teams

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Finales, ze willen nog wel eens tegenvallen. Maar soms, soms is het sluitstuk een regelrechte klap op de vuurpijl. En dat gold zeker voor de eindstrijd van het Zwols Kampioenschap Voetbal, waarin Be Quick' 28 het opnam tegen SVI.

Het kunstlicht van SV Zwolle op Sportpark Marslanden is al ontstoken. Het is tien over half elf en de schemering heeft al plaats gemaakt voor avond als Twan Zuidmeer, de vierde strafschopnemer van SVI, het halve veld oversteekt richting executieplaats. Be Quick heeft twee penalty's gemist ? of ziet ze gestopt worden door ?penaltykiller' Nikos Germanlis ? terwijl SVI drie keer succesvol is geweest. De stand is derhalve 3-1. Een treffer bezorgt SVI de titel. Een blonde vrouw op de tribune draait haar hoofd weg: ?Oh alsjeblieft?maak ?m. Ze hebben al genoeg verloren dit jaar.?

Het zijn de zenuwen van ruim 90 minuten voetballen die de moeder van Twan Zuidmeer doen omkeren. Want SVI en Be Quick leggen een spannend duel op de mat. Twee gelijkwaardige elftallen die beide frivool en offensief proberen te voetballen, met aan beide zijdes genoeg voetballers met een grote, goedgevulde trukendoos. Be Quick (licht favoriet) opent na een kleine twintig minuten de score. Een schoonheid van een treffer: Laser Arslan neemt de bal na een afgeslagen hoekschop vol op de rechtervoet en draait vanaf links de bal in de verre kruising - waarna Arslan een ietwat potsierlijke ?ik-ben-een-standbeeld-Ronaldo'-pose aanneemt, die door de voetbalgoden meteen wordt afgestraft: binnen vijf minuten krijgt Be Quick-doelman Van Gelder de rode kaart.

Tegen tien man, creëert SVI meteen twee grote kansen ? die op wonderbaarlijke wijze door Tijn Idzerda worden gemist ? om pas na een uur op gelijke hoogte te komen. In de slotfase krijgen beide elftallen kansen op de zege, maar de zenuwen spelen de voetballers parten. Die blijken tijdens de strafschoppenserie vooral nog aan Be Quick-zijde te leven. De spelers van SVI, schieten de eerste drie keer heel koel raak. Als Twan Zuidmeer zijn aanloop neemt en zijn moeder zich omdraait zien bijna 400 toeschouwers hoe de topschutter (elf treffers) de bal onhoudbaar in de linkerhoek schiet.

Dat SVI wint, vindt de voorzitter van Stichting Zwols Kampioenschap Voetbal Rik Zuidmeer (ja, inderdaad..) ?wel leuk'. Niet omdat zijn zoon toevallig bij SVI speelt (?ik ben zelf een Zwolsche Boys-jongen'), maar omdat hij graag een nieuwe winnaar ziet. ?De Boys hebben twee keer gewonnen, Be Quick drie keer en ZAC één maal. Geloof me: ik heb echt geen voorkeur. Ik hoop altijd op een mooi toernooi, met veel publiek en mooie wedstrijden. En dat is wéér gelukt.?