Zwolse tekenaar Jan van Doornspeek in roemrucht striptijdschrift Zone5300
Zwolse tekenaar Jan van Doornspeek in roemrucht striptijdschrift Zone5300 brugmedia.nl

Zwolse tekenaar Jan van Doornspeek in roemrucht striptijdschrift Zone5300

· leestijd 1 minuut Cultuur

De Zwolse illustrator Jan van Doornspeek (in 2007 afgestudeerd aan de Kunstacademie Artez Zwolle, winnaar van de Benelux Beeldverhalen Prijs) heeft voor de meest recente uitgave van Zone 5300 een verhaal van zeven pagina's mogen maken. Met Ciconia, Ciconia geeft hij een onverwachte draai aan het klassieke verhaal over het plattelandsmeisje dat in de grote stad op zoek gaat naar het geluk.

Zone5300 (het tijdschrift voor de kritische strip- en cultuurliefhebber) verschijnt vier keer per jaar en stond aan de wieg van de carrière van tekenaars zoals Erik Kriek (Gutsman), Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke & Sukke), Maaike Hartjes, Typex en Gummbah. Naast jonge debutanten publiceren en publiceerden ook gearriveerde auteurs als Peter de Wit, Dick Matena en Alan Moore nieuw werk.

Jan van Doornspeek timmert sinds zijn afstuderen flink aan de weg met opdrachten voor KRO-kindertijd, NRC-next, Uitgeverijen Malmberg en Querido. Daarnaast maakt hij ook veel vrij eigen werk. Sinds kort is Jan te vinden op het nieuwe crowdfundingplatform Lukida. Daar biedt hij abonnementen aan waarbij je bijvoorbeeld elk jaar een unieke miniatuurillustratie kan ontvangen, zodat je zelf een werk van Jan aan de muur kan hangen!

Crowdfunding (het krijgen van cadeaus in ruil voor een financiële bijdrage aan een kunstenaar) bestaat al langer. Lukida combineert dit met abonnementen, zodat makers zoals Jan structurele inkomsten hebben en de abonnees zeker weten dat ze regelmatig mooie cadeaus ontvangen. Op de site kan je meer makers vinden zoals Jan van Doornspeek.

Geïnteresseerd in Jan's werk? Bezoek dan:
www.janvandoornspeek.nl of www.lukida.com/janvandoornspeek