Afbeelding

De Robot op Oorlogspad

· leestijd 1 minuut Cultuur

DE ROBOT OP OORLOGSPAD
Technologische ontwikkelingen nemen een enorme vogelvlucht en bepalen in steeds grotere mate onze levens. Intelligente drones kunnen in de toekomst onze oorlogen gaan voeren. Maar vertrouw jij leven en dood toe aan een robot? Op 9 juni om 20.00 onderzoeken we hoe de mens zich verhoudt tot technologie.

PRAKTISCH
Locatie | Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25, Zwolle
Datum | dinsdag 9 juni, 20.00u
Toegangsprijs | ?7,50
Kaarten | zwolsetheaters.nl

Oorlog als virtual reality: onbemande en bewapende robots die met een joystick bestuurd worden om opdrachten voor het leger uit te voeren. Deze vliegensvlugge drones voeren het gevaarlijke werk van de soldaat doeltreffend en zonder gewond te raken uit. Maar dragen ze bij aan vredesmissies, of jakkeren ze de oorlog en vijandigheid onder burgers verder aan? Wat gebeurt er als ze geprogrammeerd worden steeds meer zware beslissingen zelfstandig te nemen? En wie draagt de verantwoordelijkheid als het misgaat?

HET PROGRAMMA
We gaan rond deze vragen in gesprek met technologiefilosoof Merel Noorman, Wim Zwijnenburg van Pax voor Vrede, ervaringsdeskundige veteraan Peter Wijninga en het publiek. Waar eindigt de mens en begint de machine? Of is het onderscheid niet zo scherp en zijn we eerder kunstmatig van nature? Welke taken kunnen we aan robots toevertrouwen en welke absoluut niet?

COLUMN
Speciaal voor de gelegenheid zal een essay worden geschreven door een columnist. Daarin wordt gereflecteerd op de morele dilemma's die gepaard gaan met onze verregaande versmelting met technologie.

DRONE
We sluiten de avond af met ?Drone', een film uit de Human reeks Duivelse Dilemma's, van regisseur Jaap van Heusden. Voormalig F16-piloot Victor Doomen is de eerste Nederlandse operator die een onbemand gevechtsvliegtuig op afstand bestuurd: een drone. Overdag voert hij zijn gevechtsmissies uit in een verre oorlog. 's Avonds is hij gezellig thuis bij zijn vrouw en opgroeiende zoon. Die werelden weet Victor goed te combineren, totdat hij voor een onmogelijke keuze wordt gesteld die zijn leven steeds verder overhoop haalt.

DUIVELSE DILEMMA'S
Deze avond is onderdeel van Duivelse Dilemma's on Tour. Duivelse Dilemma's is een dramaserie van omroep Human waarin prominente filmmakers hun personages voor een keuze tussen twee kwaden stellen. Human en het Humanistisch Verbond toeren met 5 van de meest spraakmakende Duivelse Dilemma\'s door het land. De avonden worden gepresenteerd door humanisticus Reine Rek.