Photographer:J. van de Belt.

Zeventien verenigingen komen naar 18e IJsselfestival

· leestijd 1 minuut Cultuur

WESTENHOLTE ? Muziekvereniging Excelsior houdt op zaterdag 6 juni het 18e IJsselfestival in Het Anker. Dit jaar is het thema ?It's Movietime'. Er komen maar liefst 450 muzikanten, verdeeld over zeventien deelnemende verenigingen.

Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Het IJsselfestival kent geen formele status. De beoordeling omvat een zogenaamd ?kritisch' verslag met mondelinge toelichting van de jury. Het festival blijkt, volgens de organisatie, naast een prima afsluiting voor de zomervakantie voor A-orkesten ook een belangrijk podium voor de jeugd te zijn. Vanwege de grote belangstelling wordt de dag dan ook opgesplitst in een gedeelte voor B- en C-orkesten (overdag) en een gedeelte voor A-orkesten ('s avonds). Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema ?It's Movietime', waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. B- en C-orkesten worden wel op het thema beoordeeld. Hiervoor wordt een originaliteitsprijs ter beschikking gesteld. Elk A-orkest wordt beoordeeld op een eigen samengesteld programma, waarbij minimaal één muzieknummer op het eigen niveau (divisie) gekozen moet worden. Verder moet minimaal één compositie worden geselecteerd uit het repertoire van componist Harrie Jansen, tevens beoordelaar van deze dag.

Het IJsselfestival begint om 12.00 uur met het programma voor de B- en C- orkesten. Deelnemers aan het IJsselJeugdFestival zijn C-orkest CMV ?Oranje Grootegast' Groningen, C-orkest Muziekvereniging ?Excelsior' Westenholte, Opleidingsorkest ?Stedelijke Harmonie' Harderwijk, B-orkest CMV ?Oranje Grootegast' Groningen, B-orkest CMV ?De Eendracht' Wezep, Studieorkest ?Ontwaakt' Hattem, B-orkest ?Excelsior' Westenholte, Jeugdorkest ?Euphonia' Wilsum en B-orkest ?Excelsior' Oosterhesselen.
Het IJsselfestival voor A-orkesten gaat om 17.30 uur van start en loopt met acht deelnemers door tot ongeveer 23.00 uur. Deelnemers aan het avondprogramma zijn Wijhese Harmonie Olst/Wijhe, Muziekvereniging ?Excelsior Oostendorp' Oostendorp, Muziekvereniging ?Kunst na Arbeid' Zwolle, Fanfare CMV ?Juliana' Doornspijk, Fanfare ?Ad Astra' Asperen, CMV ?Oranje Grootegast' Groningen, Christelijke Muziekvereniging ?Euphonia' Wilsum en Christelijke Brassband ?Excelsior' Zalk.

De toegang voor het JeugdIJsselfestival is gratis. De toegangsprijs voor het avondprogramma bedraagt 5 euro per persoon (vanaf 12 jaar).

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 4 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 5 uur geleden