Afbeelding

Dubbelgreep viert haar zilveren jubileum

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - Docentencollectief Dubbelgreep, bestaande uit 22 muziekdocenten, viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. De jaarlijkse, voor iedereen toegankelijke, einduitvoering in schouwburg Odeon op 20 juni wordt een feestelijke jubileumavond. Voor kinderen heeft het collectief een tekenwedstrijd uitgeschreven, waarvan de uitslag ook op 20 juni wordt bekendgemaakt.

In een tijd van veel werkloosheid en de eerste bezuinigingen op muziekscholen, besloot een aantal docenten in Zwolle in 1989 een collectief te gaan vormen. ?Muziekscholen gingen groepslessen geven?, vertelt klarinet-docente Karin Vrieling. ?De oprichters van Dubbelgreep wilden de kwaliteit van het muziekonderwijs hoog houden met als speerpunt individuele lessen met aandacht voor samenspel. Dat is altijd ons speerpunt gebleven en zal ook zo blijven.? Niet dat samenspel er niet toe doet. ?Nee, dat is zelf fantastisch?, volgens gitaardocent Peter Blom. ?Maar je moet je instrument wel eerst goed leren bespelen. Dat is zo persoonlijk. Mensen hebben een verschillende motoriek.? Vrieling bevestigt dat. ?Bij klarinet heb je mensen die bijvoorbeeld het mondstuk te ver in de mond doen of een andere ademhaling hebben. Als je in een groep lesgeeft, zal je dan toch een middenweg moeten zoeken.?
Een andere voorwaarde voor toetreding tot het collectief is dat alle docenten zijn afgestudeerd aan het conservatorium met hun instrument. Ze moeten hun eigen kennis op peil houden en tevens zelfuitvoerend musicus zijn. ?De meeste docenten zijn zelfstandig en hebben een eigen lespraktijk met alle benodigde techniek, meestal aan huis. Ze vragen allemaal hetzelfde lesgeld?, aldus Vrieling en Blom.

Ondertussen werken de docenten volgens hen veel samen en bieden ze de cursisten veel mogelijkheden om samen te spelen. Zo biedt Dubbelgreep tien keer per jaar een uitvoeringsmogeljikheid, meestal in de Doopsgezinde kerk, en is er een jaarlijks kerstconcert in de Oosterkerk. De jaarlijkse einduitvoering is in schouwburg Odeon. Vrieling: ?Dankzij onze samenwerking kunnen we Odeon een keer per jaar afhuren.?
De docenten van Dubbelgreep geven momenteel les aan zo'n driehonderd leerlingen, zowel kinderen als volwassenen. Blom: ?De trend is dat steeds meer volwassenen les nemen. Veel mensen willen zich blijven ontwikkelen, maar er zijn ook mensen bij die de lessen als cadeau van hun partner krijgen vanwege hun lang gekoesterde wens ooit een instrument te bespelen.?

Meer informatie over het docentencollectief is te vinden op de website www.dubbelgreep.nl. Kaarten voor de einduitvoering zijn te bestellen via www.zwolsetheaters.nl.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 13 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden