Afbeelding

Volumeknop Megabase moet lager

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? De volumeknop op het housefestival Megabase in Park de Wezenlanden moet zaterdag omlaag. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle bepaald.

De rechter deed dat donderdag na protest tegen de door de gemeente afgegeven vergunning door 170 omwonenden van het park die zijn verenigd in het comité Herrie uit de Stad. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor een geluidsbelasting van 85 en 95 decibel. Eerder dit jaar heeft de gemeente de geluidsnormen voor het Hardshock Festival bij de Wijthmenerplas na bezwaren van omwonenden naar beneden bijgesteld tot niveaus van 75 en 90 decibel. De voorzieningenrechter noemt het opmerkelijk dat de Zwolle in het geval van Megabase ?vrijwel geen aandacht' heeft geschonken aan de belangen van omwonenden. En dat terwijl het aantal omwonenden van Park de Wezenlanden veel hoger is dan van de locatie Wijthmenerplas.
Ook wees de rechter erop dat dezelfde gemeente festivals als Megabase zelf niet langer wenselijk acht in stedelijk gebied. Er wordt alleen een overgangsperiode gehanteerd van twee jaar, omdat er al afspraken zijn gemaakt met de organisatoren. Dat kan de rechter wel billijken, maar niet dat de gemeente niet wil aansluiten bij de normen die op de locatie Wijthmenerplas zijn gehanteerd.

?Twaalf uur lang staat het huis te trillen, het is onduldbaar', legde een woordvoerder dinsdag namens 170 omwonenden van Park De Wezenlanden uit. Hun inzet was intrekking van de vergunning voor dancefeest Megabase. Bij minder herrie bestaat volgens de organisatoren de kans dat bezoekers weglopen. ?Het moet er wel hard, luid, aan toegaan?, aldus de gemeente en organisator Megawatt BV. ?Dat er op het terrein oordopjes worden verkocht is geen tegenstrijdigheid, want housemuziek moet je niet alleen horen, maar vooral ook voelen in je lijf. Groepen die optreden eisen ook dat de volumeknop voluit mag, anders overstemmen ze het gepraat van het publiek niet en krijgen ze de toeschouwers niet aan het dansen.?

Namens de gemeente stelt een woordvoerder dat Zwolle een dergelijk evenement wel nodig heeft om de stad bruisend te houden. Toch wordt, vooral na klachten in 2014, het beleid de komende jaren bijgesteld. De bedoeling is na 2017 een dergelijk evenement uit de stad te weren. ?Dan zitten we nog drie jaar in de herrie, onverteerbaar dat wij moeten wijken voor de economische belangen van de organisatie?, zei de omwonende die optrad namens het comité Herrie uit de stad.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 8 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 21 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen gisteren
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren