Gunnewijk stopt per direct

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Loes Gunnewijk zet eerder dan verwacht een punt achter haar wielerloopbaan. De 34-jarige Zwolse, geboren in Groenlo, laat via haar website weten dat ze haar laatste wedstrijd achter de rug heeft.

Gunnewijk bracht in februari van dit jaar het nieuws naar buiten dat dit haar laatste seizoen is als wielerprof. De afgelopen maanden brachten haar op andere gedachtes: "Ik merk dat ik het werk voor het team niet kan doen zoals ik dat zou willen doen", zegt Gunnewijk op haar site. "En het zit niet in mij om iets voor tachtig procent te doen. Dat maakt het rijden niet leuker. Daarom is het nu tijd om te stoppen. Dat is niet de manier waarop ik het in eerste instantie zou willen, maar het is een goede beslissing."

Op zondag 28 juni neemt Gunnewijk afscheid bij haar (oude) wielerclub De Stofwolk in Eibergen met een toertocht en aan criterium. "Een mooie manier om afscheid te nemen. Ik hoop dat veel mensen het einde van mijn vijftienjarige carrière met mij komen vieren."

De koers Dwars door het Westland is eind april de laatste geweest in de lange loopbaan van Gunnewijk. Kort na afloop van die klassieker zei ze nog: "Dat was de laatste klassieker van mijn voorjaar. Ik ga me nu focussen op de schouder. Die moet ik sterker krijgen. Daarnaast ga ik de komende maand trainen voor de volgende koersen."
Naar nu blijkt staat die volgende koers geheel in het teken van haar afscheid.

Gunnewijk is al vijftien jaar actief in het peloton. Ze deed negen keer mee aan een WK wielrennen en eenmaal aan het WK veldrijden. Ze was geen grote prijzenpakker, maar won wel onder meer de Omloop het Nieuwsbla, etappes in de Holland Ladies Tour en Nederlandse titels op de weg en tijdrit. De laatste drie jaar reed ze voor de Australische topploeg Orica-Greenedge. Daarvoor fietste ze voor Nederlandse ploegen.