Pedro Sluiter

William Spaaij introduceert eerst eigen musical getiteld ?Hashtag'

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? ?Hashtag' is de titel van de eerste eigen musical van de Zwolse musicalster William Spaaij. Vorige week maandag maakte hij het nieuws bekend in het theater van Landstede aan het Dokterspad. ?Hashtag' is op woensdag 24 juni te zien in schouwburg Odeon.

De afgelopen jaren actief als Creative Supervisor bij Albert Verlinde, kwam bij Spaaij de wens om te gaan regisseren. Hij kreeg daarbij het advies ?iets bij een opleiding' te gaan doen. ?Het motiveerde me ook meteen om te gaan schrijven?, aldus Spaaij. ?Ik vind het belangrijk dat we ons als Nederland ontwikkelen met originele, nieuwe producties. Producenten willen daarvoor vaak minder risico nemen, omdat deze producties niet zoveel publiek trekken. Ik hoop er een nieuwe generatie mee naar het theater te trekken, dat dit zaadje gaat kiemen.?

Nonnenkoor
De samenwerking met grote musicalnamen als Mark Kuypers, componist en muzikaal leider, en choreograaf Yannick Baetens geven hem daarbij vertrouwen. ?Hash-tag' wordt gebracht door tweedejaars studenten van de Song & Dance Academie, de opleiding geleid door zijn moeder Ria Spaaij en waarvan broer Christiaan de zakelijke leiding heeft. ?Onze studenten moeten stage lopen bij een professionele productie. Dat doen ze momenteel in het nonnenkoor van The Sound of Music. We vroegen ons echter af of we zelf geen daarvoor geschikte productie konden maken. Met ?Hashtag' kan dat?, volgens Christiaan Spaaij.

Verliefd
William heeft de musical geschreven. ?Ik probeer er altijd zoveel mogelijk komedie in te brengen?, vervolgt hij. ?Maar er zit ook een heel serieuze noot in. Ik zie vaak mensen in restaurants die door de social media totaal geen directe communicatie meer hebben. In ?Hashtag' gaat het over Eva die van het platteland naar de stad gaat. Daar verwacht ze mensen te ontmoeten, gesprekken te voeren en zich te ontwikkelen. Als ze dan in haar klas komt, blijkt iedereen met de mobiele telefoon in de weer. Ze wordt verliefd op ?het twittermeisje', maar doordat Eva inmiddels zo opgaat in de digitale wereld ziet ze haar echte liefde niet meer staan.?
In zijn streven meer jongeren naar het theater te trekken, gelooft de musicalster ook in de titel ?Hashtag'. ?Er moet iets zijn dat het jonge publiek, raakt, wat het begrijpt. De eerste stap is dan het belangrijkste.?

Hij is tevens benieuwd wat de grootouders van de studenten van de musical vinden. ?Misschien kennen ze de wereld niet, maar hebben ze wel gevoel bij de onderliggende boodschap. Ik ga na de voorstelling met ze in gesprek.?

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden