Afbeelding

Laatste verzet van Gamma en Praxis tegen komst van Hornbach

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG ? De Raad van State zal over ongeveer zes weken bekendmaken of Hornbach definitief een vestiging in Zwolle kan openen. De Raad behandelde maandag de bezwaren van de concurrerende bouwmarkten Gamma en Praxis tegen het bestemmingsplan voor de nieuwe vestiging.

Bewoners van een flatgebouw aan de Klooienberglaan klaagden bij de Raad over de hoogte van de reclamemast van Hornbach die ongeveer veertig meter hoog mag zijn. Die moet volgens de bewoners lager worden om horizonvervuiling tegen te gaan. De mast zou tien meter boven het negen verdiepingen hoge flatgebouw uitsteken. De bewoners willen dat de aanvankelijke hoogte van vijftien meter gehandhaafd blijft.

Ook de advocaat van bouwmarkt Gamma pleitte voor een lagere mast en een andere locatie daarvoor. De mast moet zo hoog zijn om goed zichtbaar te zijn op de A-28 die op honderden meters afstand ligt. Maar de mast zou ook dichter bij de A-28 kunnen staan en hoeft dan niet zo hoog te zijn, aldus de advocaat.

De gemeente verwerpt die optie echter, want de mast moet op het eigen terrein van Hornbach komen. Dat is nu eenmaal beleid van de gemeente, zegt een woordvoerster.

Intussen heeft de gemeente Zwolle ook een vergunning verleend voor de bouw van de bouwmarkt en de grote reclamemast. Met die mast worden mogelijke klanten gelokt naar de vestiging aan de Katwolderweg. Tegen de vergunning is ook bezwaar gemaakt in een aparte procedure. Maar als het bestemmingsplan bij de Raad overleeft, maakt de vergunning ook een grote kans om te overleven.

De advocaat van Hornbach klaagde over de vele procedures die de concurrerende bouwmarkten telkens starten bij een nieuwe vestiging van Hornbach in Nederland. ?Ze halen met juridisch figuurzagen alles uit de kast om een concurrent buiten te houden?, aldus de advocaat. Meestal gaat het met argumenten die nergens op slaan, zegt hij. Zo maakt Praxis bezwaar over parkeerproblemen bij Hornbach terwijl Praxis op vijf kilometer verwijderd zit.

De Raad van State trok maandag ook veel tijd uit om te zien welke belangen van Praxis en Gamma nu eigenlijk worden geraakt. Naar concurrentie kijkt de Raad niet, omdat bestemmingsplannen daar niet over gaan. Wel kijkt de Raad naar mogelijke leegstand die dreigt als bouwmarkten elkaar kapot concurreren.

Volgens de gemeente en Hornbach is er nog genoeg ruimte voor Hornbach naast zijn concurrenten. Maar Praxis en Gamma zeggen dat er is gemanipuleerd met cijfers om aan te tonen dat die marktruimte er is. De gemeente had echter moeten kijken naar de behoefte aan een nieuwe bouwmarkt, constateert de advocaat van Praxis.