Pedro Sluiter

Landstede Basketbal laat finaleplaats glippen door driepunter in de buzzer

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Landstede Basketbal is ondanks een majestueuze comeback in de beslissende wedstrijd uitgeschakeld in de halve finales van de play-offs. Brandyn Curry is de held van SPM Shoeters door in de buzzer een driepunter door het netje te gooien.

De driepunter van Curry (70-70) is een dolksteek waaraan Landstede in de extra vijf minuten doodbloedt. Gevoed door een shot adrenaline dankzij de late gelijkmaker maakt Den Bosch de eerste negen punten van de verlenging. Als verdoofd lopen ?The Hammers' over het veld. Leon Williams en JT Tiller houden zich nog staande, -het duo stuwt Landstede ook deze wedstrijd weer tot grote hoogte- en als Tiller het verschil terugbrengt tot vijf (80-75) gaan de meegereisde supporters stiekem geloven in een (tweede) wonder. Landstede heeft echter geen lucht meer om het gaatje te dichten, mede doordat Tyson Hinz, Grant Gibbs en Nikki Hulzebos inmiddels al met vijf persoonlijke fouten aan de kant zitten. Shoeters wint met 87-77 en speelt in de finale tegen het Groningse Donar.

Eerder in de wedstrijd lukt het Landstede nog wel om een grote achterstand goed te maken. Het tekent de mentale groei van het team, dat in de zesde wedstrijd al bewees goed met de druk om te kunnen gaan. Met de rug tegen de muur (3-2 achter) won een ontketend Landstede donderdag in eigen huis met 78-68 van de nummer één in de reguliere competitie. Het dwong daarmee een beslissende, zevende wedstrijd af. In de Maaspoort is het begin zondag voor Landstede, maar na een lange periode van aanvallende droogte en meerdere rake Bossche driepunters staat het in de rust 40-30 voor Den Bosch, dat na de pauze uitloopt naar 46-30. Vanaf dat moment knokt Landstede zich terug in de wedstrijd. Met een achterstand van 61-48 voor het laatste kwart is er echter nog steeds een wonder nodig om de finale te halen, maar dat wonder voltrekt zich.

Door twee vrije worpen van Tiller komt Landstede met nog zo'n anderhalve minuut te spelen op voorsprong (63-64). Uitblinker Williams schiet Landstede even later vanaf de vrije worp-lijn naar 67-70. Er zijn dan nog negen seconden te spelen. ?Je kunt dan twee dingen doen: expres een fout maken waardoor zij vrije worpen krijgen en balbezit houden. Of je denkt: ?zij hebben nog maar zes punten dit kwart, we gaan verdedigen.' Dat deden we goed. Maar we pakken de rebound niet. Uiteindelijk is het een knappe pass op die Curry?, blikt Herman van den Belt terug. De trainer is trots op de prestatie van zijn ploeg: ?We hebben er alles aan gedaan. Er valt die jongens niks te verwijten. Ze hebben geknokt als leeuwen.?