Pedro Sluiter

PEC Zwolle 2014/2015: een seizoen zonder prijs wordt volop geprezen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Met een klinkende zege op Feyenoord (3-0) besluit PEC Zwolle een fantastisch seizoen. Met een record aantal punten (53) eindigt de ploeg op een zesde plaats, een plaats die recht geeft op play-off-voetbal. Europees voetbal ligt (weer) in het verschiet.

Arme luisteraars van Radio Rijnmond, verstoken van de televisiebeelden zouden die luisteraars zomaar kunnen denken dat PEC versus Feyenoord lange tijd een ?super' spannende wedstrijd is geweest. Zo geestdriftig en over the top subjectief becommentariëren de twee verslaggevers, dat het lijkt alsof elk balletje breed misschien wel een kans voor de bezoekers kan opleveren.

Had het elftal van trainer Fred Rutten maar zo veel geestdrift als het duo Verwachting en Hoop van Rijnmond. Dan had Feyenoord wellicht nog een resultaat kunnen halen tegen PEC, dat bij tijd en wijle bijna freewheelend richting het laatste fluitsignaal leek te gaan. Maar niets is minder waar, want Feyenoord speelde tegen PEC alsof niemand in het rood-wit op de hoogte was van wat er op het spel stond voor de gevallen topclub: directe plaatsing voorronde Europa League in plaats van het spelen van de nacompetitie.

In de eerste helft ? die zich het beste laat omschrijven als ?bedeesd en tempoloos' ? kijkt PEC de angstige kat Feyenoord een beetje uit de boom. De bezoekers doen af en toe een halfslachtige poging om PEC onder druk te zetten, maar blinken toch vooral uit in nietszeggendheid en agressie op de verkeerde momenten: Joris Mathijsen reageert opgefokt duwend en trekkend op elke beslissing, Jordy Clasie roert vooral zijn mond en linksback Michael Nelom is vrijwel alleen maar vervelend tegen zijn directe opponent Jody Lukoki. Met een ploeg die vecht voor een derde plaats heeft het niets te maken.

De zwakke tegenstand wordt na de pauze afgestraft: binnen zeven minuten zet Jesper Drost Ben Rienstra vrij voor doelman Kenneth Vermeer, 1-0. Vijf minuten later is Ryan Thomas dicht bij 2-0. Weer tien minuten later wisselt Ron Jans Stef Nijland in voor Tomás Necid. En Necid schiet in de zeventigste minuut een strafschop ? hard en hoog ? binnen, nadat Karsdorp Ryan Thomas vloerde en met rood mocht vertrekken. Necid krijgt nog drie, vier goede kansen om Feyenoord met een eclatante nederlaag naar huis te sturen, maar de Tsjech is ongewild coulant en zet pas in de blessuretijd zijn laatste kans om in een doelpunt. ?Rutten neem je rot-zooi mee' galmt dan al door het stadion.

En terwijl Ron Jans glunderend de pers te woord staat, verwoord Fred Rutten zijn gevoel in 22 seconden om zonder vragen te beantwoorden de bus in te stappen. Een krap uurtje later, is Rutten Feyenoord-trainer af. Verschil moet er zijn: het behalen van de play-offs wordt in Zwolle gezien als een prestatie, terwijl hetzelfde feit in Rotterdam een trainer de kop kost.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden