Pedro Sluiter

Sudden death is HC Zwolle fataal: ?We missen de westerse mentaliteit'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Wouter Foppen)
ZWOLLE - De sudden death en HC Zwolle, het blijkt in de play-offs om promotie geen goede combinatie. Twee keer maken Zwolle en Hudito in de reguliere speeltijd evenveel goals en twee keer beslist Hudito het treffen met een golden goal. Zwolle blijft eersteklasser.

Oost, west, thuis best. Een o, zo bekend spreekwoord, maar niet van toepassing op de heren van HC Zwolle. Althans, als je coach Bert Bunnik mag geloven. De gelouterde trainer rept al het gehele seizoen over de mentaliteit in het oosten. Te lief, te zachtaardig. Ook zaterdag na afloop van het duel tegen Hudito (3-4) is het relaas niet anders. De arbitrage krijgt een veeg uit de pan, maar het mentale verhaal keert opnieuw terug. ?We moeten daar echt iets aan gaan doen, want het kost ons vandaag weer de kop. We hebben de kans om Hudito af te maken, maar laten dat na. Hudito komt uit het westen en dat kun je zien. Wij klappen er een keer in en krijgen een kaart. Zij niet?, vertelt Bunnik.

Ongelijk kan de trainer niet eens krijgen. In het eerste duel tegen Hudito ?op Hemelvaartsdag- krijgt Zwolle het voor elkaar om net voor tijd een voorsprong weg te geven. Het heeft een nederlaag in de verlenging tot gevolg. Zaterdag neemt HC Zwolle zelfs een 2-0 voorsprong, maar mag het Pieter-Jan Voerman danken dat het alsnog de verlenging haalt. Hudito komt terug tot 2-3, maar in de allerlaatste seconde benut Voerman een strafcorner: 3-3. ?We krijgen een enorme kans op 3-1 en die moet je dan maken. Dat is mentaliteit. Die goal moet vallen, daar moeten we alles aan doen?, zegt Bunnik.

Uiteindelijk zorgdt Hudito in de slotfase van de verlenging opnieuw voor de golden goal en daarmee plaatst de ploeg uit Delft zich voor de volgende ronde van de play-offs. Bij HC Zwolle worden de scherven bijeen geraapt. ?Het is zo jammer, want nu blijft onze ontwikkeling achter. We beschikken over goede, jonge hockeyers. Die moeten blijven groeien?, zegt coach Bunnik. De trainer heeft voor het komende seizoen dan ook het nodige in petto. De oostelijke mentaliteit van lief doen moet wijken voor een Zwolse vechtmachine.
?We gaan fysiek een ander programma in elkaar draaien. Het is altijd al zo geweest dat de ploegen in het westen beter zijn dan de ploegen in het oosten. Dat moeten we nu maar eens zien te keren. Allereerst door veel te trainen?, is Bunnik duidelijk. Dat trainen, het ontwikkelen van de oostelijke mentaliteit nieuwe stijl, het gaat gebeuren in de eerste klasse. Wanneer de ploeg er mee gaat beginnen, is niet duidelijk. Maar de Zwolse hockeyers kunnen de borst nat maken.