Oerdriften komen boven in Diezerstraat: Sorry maar dit stukje grond is van ons
Oerdriften komen boven in Diezerstraat: Sorry maar dit stukje grond is van ons brugmedia.nl

Oerdriften komen boven in Diezerstraat: Sorry maar dit stukje grond is van ons

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE ? ?Sorry, maar u moet even om de lijnen heen lopen. De grond daarbinnen is van ons.? De reacties op deze boodschap zijn niet van de lucht. De één moet er om lachen, een ander loopt door en een enkeling wordt boos en spuugt zelfs op de grond.

Missie geslaagd. Want om die reacties was het de vier studentes Maaike Schunselaar, Cinchiillia Hitijahubessy, Chloë Smit, en Floor Kruk woensdag te doen in de Diezerstraat. Door ?een landje' van vier vierkante meter af te kaderen middenin Zwolle's grootste winkelstraat en niemand daarin toe te laten, vroegen zij aandacht voor vluchtelingen.

Aanleiding was, aldus de vier, dat sommige Nederlanders ?absurd' reageerden met opmerkingen online over de recent verdronken vluchtelingen als zou het goed zijn dat er weer een paar gelukszoekers minder zijn. De reden van de actie is dat ze voor de Academie voor Popcultuur iets moesten bedenken om media-aandacht te genereren. Daarin zijn de in Zwolle woonachtige en in Leeuwarden studerende dames geslaagd.

Jeugdjournaal

?We hebben de reacties op film. Wie weet sturen we het materiaal ook nog wel naar het Jeugdjournaal?, zegt Floor Kruk. De soms hatelijke reacties op internet, naast de vele blijkens van medeleven overigens, hebben Floor aangegrepen.  Evenals de bootramp zelf als gevolg waarvan een paar honderd vluchtelingen, die vanuit Libië op weg waren naar Italië, omkwamen. ?Wij hebben het in dit land zo verschrikkelijk goed en de wereld is van iedereen. Met deze actie willen we in het klein laten zien wat in het groot gebeurt. Namelijk dat er van een stuk grond, een land, wordt gezegd dat het van een aantal mensen is. Door dit in het klein te laten zien, ervaren mensen hoe absurd dat is.?

Nadat voorbijgangers staande zijn gehouden, wordt de reden aan hen uitgelegd. Velen vinden het een goede actie. Maar niet iedereen. Cinchiillia: ?Een man die kwaad werd spuugde dus zelfs op de grond. Ongeveer twee derde van de voorbijgangers reageert echter positief.? Floor vult aan: ?De andere groep bestaat uit mensen die het niet zoveel uitmaakt, zich er aan storen of zeggen dat ze de actie best kunnen waarderen maar dat Nederland toch wel erg vol is. Het onderwerp roept veel emoties op. Bij sommigen komen zelfs oerdriften los op het moment dat je ze tegenhoudt.?

Dat laatste is zeker niet het geval bij passant Lisa van Beek. ?Ik had eerst zoiets van: ?Huh, wat is hier nu aan de hand?' Dat maakt de actie juist goed.  Je wordt echt aan het denken gezet.? Ook Lisa kan niet begrijpen waarom de ramp met de bootvluchtelingen leidde tot reacties in de categorie ?net goed'. ?Wat er is gebeurd wens je toch helemaal niemand toe??