Afbeelding

PVC organiseert Groot Zwols Geluidsoverlast Festijn

· leestijd 1 minuut Cultuur

BINNENSTAD ? De Partij voor Cultuur (PVC) heeft voor 4 juni, de avond voordat  Zwolle Unlimited begint, het Groot Zwols Geluidsoverlast Festijn georganiseerd.

Het festijn wordt gehouden in het nog te bouwen strooien theater op het Broerenkerkplein. De partij organiseert dit stadsdebat samen met Nachtburgemeester Jeroen van Doornik omdat de discussie over geluidsoverlast in Zwolle behoorlijk leeft. De PVC vindt het jammer dat de discussie eigenlijk alleen maar op internet, via de media en via de rechter word gevoerd. Daarom is de avond vrij toegankelijk en mag iedereen met een mening deze komen uitspreken. Ook dj Hans Stroeve komt. Hij speelt van achter zijn draaitafels met bassen en het volume. Er wordt dan gekeken hoe ?hard' nou eigenlijk ?hard' is, want wat betekenen die decibellen nou eigenlijk en hoe klinkt 95 decibel in je huis?

De PVC heeft opnames gemaakt bij het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei en zal deze laten horen om inzichtelijk te maken waar nu eigenlijk over wordt gesproken. Daarnaast wordt er gekeken of er ook een oplossing is. ?We voeren de discussie niet voor niets in een theater van stro. Stro heeft een dempende werking, wellicht toepasbaar als onderdeel van de oplossing. Er ligt een uitnodiging bij iemand die afgestudeerd is in antigeluid. Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. De tegenfase kan ontstaan door reflectie, maar ook met elektronica en een luidspreker bewust gegenereerd worden. Met dat laatste is het mogelijk bestaand geluid te dempen, iets wat vooral bij lagere frequenties en monotone geluiden goed functioneert. Wellicht heeft hij tijd om te komen praten over de mogelijkheden. Dit nog even onder voorbehoud?, aldus de partij. De PVC houdt deze avond zonder budget en zonder verkiesbaar te zijn. Omdat de partij vindt dat de discussie in de openbaarheid moet worden gevoerd. ?Respectvol, het liefst.?

Ook de Zwolse gemeenteraad is uitgenodigd voor het festijn, omdat deze op 22 juni zal vergaderen over geluidsoverlast in Zwolle.