Pedro Sluiter

Stofmeel wil met HC Zwolle naar de middenmoot van de overgangsklasse

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - De dames van HC Zwolle waren voor de slotwedstrijd van het seizoen al zeker van handhaving in de overgangsklasse. Een ongekende luxe voor Roel Stofmeel, die sinds zijn komst in 2012 elke seizoensfinale met geknepen billen op de bank zat.

HC Zwolle verloor de laatste wedstrijd op zondag 3 mei met 5-3 van kampioen HGC en kan zich opmaken voor een lange zomer. Veel langer dan de afgelopen twee seizoenen onder de pas 32-jarige trainer/coach. Geen beslissingswedstrijden en/of zogenaamde play-outs, het is even wennen. Stofmeel heeft zijn dames afgelopen week vrij gegeven. De voorbereiding op het nieuwe seizoen start deze week alweer. ?Sinds dat we veilig zijn, zijn we al bezig met volgend seizoen.? De dames trainen door tot eind juni, twee in plaats van drie keer per week. ?In de maand juli hebben ze dan geen hockey, behalve dan dat ze het fysieke programma af moeten werken. Zondag 3 augustus gaan we weer beginnen. En op 6 september start het nieuwe seizoen.?

Terugkijkend op het afgelopen seizoen vindt Stofmeel dat er niet het maximale uit is gehaald. ?Als je puur kijkt naar de kwaliteiten, hadden we misschien één of twee plekjes hoger moeten eindigen. We hebben thuis te veel punten laten liggen. Als je naar die middenmoot wilt, moet je thuis in ieder geval je punten pakken.?

Na een geweldige seizoenstart, die Stofmeel toeschrijft aan een systeem waar de tegenstanders geen antwoord op hadden gecombineerd met veel zelfvertrouwen door een sterke voorbereiding, volgde een lange dip. ?Er zijn wel een aantal aanwijsbare factoren waarom wij die dip hebben gekregen. Door het vertrek van Ashley Groothuis naar Suriname misten we op het middenveld een belangrijke pilaar. Dan zijn we met elkaar zoekende hoe je dat op moet lossen. Daar komt bij dat de tegenstander na vier, vijf wedstrijden een antwoord had op ons tactisch spel. Dan moeten wij andere dingen gaan doen. Daarin zie je dan de jeugdigheid terug. De meisjes hebben nog niet de bagage om een andere oplossing te vinden, om dat te herkennen. Je ziet ook in de wedstrijden die we verloren, gaven we het in de eerste helft weg. Dan kunnen we het in de rust nog tactisch bijsturen en spelen we een goede tweede helft, maar was de schade al geleden. Je komt dan net één of twee ervaren spelers tekort die het voortouw nemen.?

Met een iets defensiever systeem klom HC Zwolle na de winterstop langzaam maar zeker uit het dal. Door de 1-2 zege bij Ring Pass speelden de hockeysters zich drie wedstrijden voor het einde veilig.
Voor volgend seizoen ligt de lat weer een stukje hoger. ?Volgend seizoen willen we strak in de middenmoot eindigen.?