Pedro Sluiter Foto

?De Hengelsport' viert haar honderdjarig bestaan

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Visserijvereniging ?De Hengelsport' bestond op 3 mei honderd jaar. Het jubileum wordt op vrijdag 15 mei gevierd met een receptie van 15.00 tot 16.30 uur in hotel Van der Valk. Oud-voorzitter Gerard Klaassen heeft wat historie opgetekend. De vereniging is voortgekomen uit visserijvereniging H.I.O.L.

Vanuit ?Hengelen Is Onze Lust' is op 3 mei 1915 ?De Hengelsport' opgericht. De vereniging telde toen 69 leden. ?In de beginperiode ging de meeste aandacht uit naar de rivier de Vecht, waar de nodige looprechten met veel moeite werden verkregen?, schrijft Klaassen. ?De hengelaars hadden in die tijd te maken met een nogal negatief imago van de hengelsport. Dit kwam duidelijk naar voren door opmerkingen als ?de bekende stok met aan de ene kant de luiaard en aan de andere kant de verdronken worm'.?

Desondanks slaagde de vereniging er in om door te groeien naar een ledental van circa driehonderd in de oorlogsjaren. Klaassen: ?De oorlogsjaren waren zeer moeilijk voor het uitoefenen van de hengelsport. Daarnaast werd de visstand enorm bedreigd door het leegvissen met sleepnetten en het ?vissen' met handgranaten door de bezetter. Na afloop van de oorlog werd de vereniging dan ook geconfronteerd met een zorgwekkende situatie van de visstand, met name in de Vecht. In latere jaren werd ook de Vecht weer bijzonder getroffen door vervuild water als gevolg van de aardappelmeelfabrieken, verderop in de provincie, die hun afvalwater rechtstreeks loosden op de rivier. Deze situatie heeft jaren geduurd en hield pas op bij sluiting van deze fabrieken in de jaren tachtig en negentig.?

Snoekbaarzen

?Vooral in de jaren zestig en zeventig maakte de vereniging een enorme bloei door, voornamelijk door de hype van snoekbaarsvissen, wat in die tijd nog volop resultaat opleverde. De vereniging telde in die tijd circa achtduizend leden. De vergaderingen, waarin bijvoorbeeld werd bepaald hoeveel snoekbaarzen men mee mocht nemen, waren zeer hectisch en werden door veel leden bezocht. De vereniging sloot zich in 1941 aan bij de Algemene Hengelaarsbond (AHB). Dit kreeg een vervolg in latere jaren toen de vereniging een leidende rol vervulde bij de totstandkoming van de Nederlandse Autonome Sportvisserij Organisatie (NASO). In een later stadium ging deze weer over in de huidige overkoepelende landelijke organisatie Sportvisserij Nederland (SVN) middels Sportvisserij Oost Nederland (SON)?, aldus Klaassen.

Controles

Momenteel bedraagt het ledenaantal circa vijfduizend in alle leeftijdscategorieën. De vereniging heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een vereniging die zich, volgens Klaassen, ook maatschappelijk sterk manifesteert. ?Zo heeft de jeugdafdeling een sterke groei meegemaakt en bezoekt ze regelmatig de hoogste klassen van de lagere scholen in Zwolle en organiseert ze evenementen waarbij de jeugd bewust wordt gemaakt van het belang van een goed natuurgebruik in samenhang met de hengelsport. De vereniging voert in samenwerking met SON tevens controles uit op en langs de viswateren, zoals genoemd in de eigen vergunning van de gemeente Zwolle en daarnaast ook in de wateren van de regionale vergunning. Deze controles worden ook periodiek uitgevoerd in samenwerking met de Politie IJsselland. Ook organiseert de vereniging zesmaal per jaar voor mensen in de dagopvang van verzorgingscentrum Zandhove  een vismiddag.?

Wedstrijden

Een specifiek onderdeel van de hengelsport is het wedstrijdvissen. Klaassen: ?De laatste jaren heeft dit een grote vlucht genomen en kent nationale en zelfs internationale kampioenschappen. Ook binnen de vereniging is er een aantal actieve wedstrijdclubs die in onderlinge wedstrijden uitmaken wie de beste is. Op de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering wordt aan de winnaar een wisselbeker uitgereikt. Daarnaast heeft de vereniging een wedstrijdteam dat regionale en landelijke wedstrijden vist en waarvan individuele vissers zich elk jaar weer weten te plaatsen.?

Voor leden die in het bezit zijn van een visboot, beheert de vereniging drie havens waar zij hun boot kunnen afmeren. De botenhaven ?de Noord' is de grootste haven en biedt plaats aan ruim 150 visboten. De haven heeft een open verbinding met het Zwartewater en de Vecht is ook goed bereikbaar. De haven aan het ?Nieuwe Verlaat' in Berkum heeft een open verbinding met de Vecht en biedt plaats aan twintig visboten. De haven aan het Almeloos kanaal bevindt zich net voor de spoorbrug en telt tien ligplaatsen.

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 4 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 4 uur geleden