Pedro Sluiter

PEC Zwolle moet de KNVB Beker aan FC Groningen laten

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij) ROTTERDAM - Het duurt bijna tien minuten, maar het lijkt wel een eeuwigheid. Terwijl de Groningers op het podium wachten totdat Erwin Koeman de KNVB Beker uitreikt, denken de spelers van PEC Zwolle aan hoe mooi het had kunnen zijn. En aan hoe mooi het was.

Een jaar na het grootste succes in de clubhistorie moeten de spelers van PEC Zwolle toekijken hoe FC Groningen feest viert op het veld van De Kuip. ?Het is verschrikkelijk om te moeten kijken naar hoe het team dat je net heeft verslagen in de finale de cup omhoog tilt?, sipt Ryan Thomas, vorig jaar nog één van uitblinkers in de finale maar ditmaal op één moment na vrijwel onzichtbaar.
In een wedstrijd die meer spannend dan goed is, houden FC Groningen en PEC Zwolle elkaar lang in evenwicht, zowel qua stand, veldspel als kansen. Het iets betere veldspel in de eerste helft is voor PEC, qua kansen ontlopen de ploegen elkaar heel weinig. Na een spectaculair begin van beide kanten, zakt de wedstrijd iets in. Bij vlagen veren de in totaal 46.193 toeschouwers, waarvan 18.000 supporters van zowel Groningen als Zwolle, op. Zoals na een half uur spelen als Groningen twee keer kort achter elkaar gevaarlijk dichtbij Warner Hahn komt. Jody Lukoki heeft voor rust de beste kans namens de blauwwitten. De gevaarlijkste speler aan Zwolse zijde rukt na een interceptie rond de middenlijn op naar de linkerflank, trekt weer naar binnen en plaatst de bal met rechts maar net naast het doel. De tweede helft begint net zoals de eerste spectaculair met een kans aan beide kanten. Doelman Hahn verricht een geweldige redding op een laag schot van Groningen-topscorer Michael de Leeuw en een minuut later heeft Ryan Thomas, tot dat moment onzichtbaar, de 1-0 op zijn schoen. Het is een moment waar de kleine Nieuw-Zeelander nog wel eens aan gaat terugdenken. Met een gelukje krijgt Thomas de bal via Tomas Necid, die deze wedstrijd bij Eric Botteghin in de zak zit, voor zijn voeten. ?Ik ging langs Botteghin. Ik probeerde de bal hard en op doel te schieten en de keeper deed het goed door hem weg te duwen. Natuurlijk had ik het beter kunnen doen, laag en cross langs de keeper. Aan dat soort dingen ga ik de komende dagen denken?, aldus Thomas.
De 1-0 na 64 minuten spelen is het beslissende moment van de wedstrijd. PEC is niet alert genoeg in de omschakeling. Invaller Jarchinio Antonia is er vandoor en zijn voorzet belandt via het hoofd van Bart van Hintum voor de voeten van Albert Rusnak, die beheerst afrondt. Een kwartier voor tijd is Hahn wederom geklopt Weer is het Rusnak die een voorzet van Antonia binnenschiet. ?Na de 1-0 hebben we te weinig laten zien om de beker te pakken?, vindt trainer Ron Jans. ?Het aanvalsspel was allemaal net niet. De eindpass, de schoten, er zat telkens net een voetje tussen.?