Ook Zwolle gaat niet boven Groningen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Wouter Foppen) ROTTERDAM - Landstede Volleybal was in de strijd om de landstitel in drie partijtjes te sterk voor Abiant Lycurgus. Het leek een goed voorbeeld voor de mannen van PEC Zwolle, maar niets bleek minder waar. In het voetbal gaat er eventjes niets boven Groningen.

Het was in alle facetten een bijzondere periode. PEC Zwolle en FC Groningen bereikten de bekerfinale, een duel boordevol verhalen. Ron Jans die een heel lange periode bij Groningen werkte, Hans en Stef Nijland die het tegen elkaar opnamen. Maar ook de onderlinge duels in andere takken van sport. Zo speelde Landstede Volleybal in april de finale van de play-offs om de landstitel. Tegenstander? Het Groningse Lycurgus. Het kende in drie duels geen enkele moeite. De bekerfinale was zondag echter een prooi voor Groningen (0-2).

?Ik ga woensdag waarschijnlijk niet naar die huldiging kijken?, doelt oud-Groninger Stef Nijland op het feestmoment van zijn voormalige club. De ingevallen spits werd direct na afloop van de verloren finale opgezocht door papa Hans Nijland, algemeen directeur bij de tegenstander. Contact was er echter amper. ?Nee, daar zat ik nog niet op te wachten. De nederlaag was nog te vers. Later heb ik hem uitgebreid gefeliciteerd. Het is vast en zeker het mooiste moment uit zijn sportieve leven?, praat Nijland over de pikante familiebanden.
Ook voor PEC-trainer Jans was het een bijzondere avond. Hij is bij FC Groningen de langstzittende oefenmeester ooit, maar nam het in de finale op tegen zijn oude makkers. Vooraf riep hij nog gekscherend over het uitreiken van de beker aan FC Groningen. Maar hij had het zich vast en zeker allemaal anders voorgesteld. Wel of niet verliefd op Groningen. ?Groningen wint eindelijk de beker en ik was er bij?, is de troostende gedachte van de trainer. Nijland baalt als een stekker van de nederlaag tegen zijn oude ploeg. ?Ik gun het mijn vader en heel Groningen enorm. Maar voor ons is het echt heel erg zuur. Na de wedstrijd tegen Ajax hadden we veel vertrouwen en dan ga je zo onderuit. We zijn geen moment de bovenliggende partij geweest.?