Afbeelding
Picasa

Be Quick ?28 kampioen in het hol van de leeuw

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) DEVENTER - Trainer Arnie Pot drukt Frank Oosterhof even tegen de borst temidden van het feestgewoel op het veld van FC RDC. In het hol van de leeuw draait Be Quick ?28 de wedstrijd om en pakt de voormalige Zwolse grootmacht het benodigde punt (1-1).

?Je hebt ons er doorheen gesleept jongen. Dit verwacht ik van een aanvoerder?, fluistert Pot zijn captain toe. ?Mooie woorden toch?, zegt Oosterhof nadat hij even is ?ontsnapt' uit de kluwen van feestende Be Quick-spelers. De middenvelder is pas 22 maar met zijn vijfde seizoen bij de eerste selectie wel één van de meest ervaren spelers. Dit seizoen is hij ook nog eens uitermate productief en de kampioenswedstrijd is de kroon op zijn topseizoen. Met zijn tiende goal brengt hij Be Quick, dat door een rode kaart van Rutger Minkjan al na 23 minuten met een man minder speelt, een kwartier voor tijd langszij.
?Hij sleept ons er doorheen in die fase. Met zijn inzet, het winnen van duels en met zijn goal dus?, zegt Pot. Oosterhof: ?Ik ben, hoe je het wendt of keert, toch één van de meest ervaren spelers. Dan moet je dat ook doen en dat is aardig gelukt vandaag.? De goal van Oosterhof valt in een fase dat Be Quick steeds sterker wordt. Geen moment is te zien dat RDC met een man meer speelt. Tien minuten voor de gelijkmaker komt de thuisploeg goed weg als een treffer van Frank van der Burg vanwege buitenspel wordt afgekeurd. Ook hier komt Oosterhof al goed voor zijn man om de bal richting Van der Burg te koppen. Bij de 1-1 doet hij dat opnieuw als Dennis Horstman een vrije trap van Thomas Wieringa voorbij de tweede paal terug voor het doel kopt. De goal wordt uitbundig gevierd met de uit Zwolle meegereisde aanhang.
Het is de ultieme climax na een bewogen week. Een week waarin RDC, de enig overgebleven concurrent voor de titel, zwaar is bestraft door de KNVB voor het opstellen van de geschorste Faruk Kadirci in de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen DZSV. De voetbalbond toont geen genade met de Deventer fusieclub en deelt uit: drie strafpunten, wedstrijd tegen DZSV overspelen, 250 euro boete en acht duels schorsing voor Kadirci. Het beroep dat RDC tegen de straf heeft ingediend is niet meer dan een formaliteit en ook in Deventer verwacht niemand dat de punten in mindering worden teruggedraaid. Het zorgde ervoor dat Be Quick zaterdag in plaats van een overwinning aan een punt genoeg had om de titel te pakken in 2H. Op het moment dat de champagnekurken knallen en de blauwe lucht voor even rood kleurt door de ontstoken rookfakkels is het Oosterhof om het even: ?Het maakt eigenlijk geen hol uit hoe je kampioen wordt, als je maar kampioen wordt.?

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30