Zwolse zwaluwen krijgen dit jaar speciale aandacht
Zwolse zwaluwen krijgen dit jaar speciale aandacht brugmedia.nl

Zwolse zwaluwen krijgen dit jaar speciale aandacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Stichting Avifauna Zwolle en Vogelbescherming Nederland gaan in 2015 extra aandacht schenken aan de in de gemeente Zwolle broedende soorten zwaluwen. Het doel is om bestaande broedplaatsen te beschermen en nieuwe broedmogelijkheden te creëren voor plaatsen die verloren zijn gegaan.

De komende maanden vindt een aantal activiteiten plaats waarbij ook de inwoners van Zwolle behulpzaam kunnen zijn. Tevens worden excursies georganiseerd en krijgen bewoners de kans om te zien hoe het onderzoek plaatsvindt.

Net als in 2014 worden ook dit jaar weer tellingen gehouden. Vorig jaar namen al bijna veertig vrijwilligers deel aan de tellingen in bijna alle Zwolse wijken en werden volgens de natuurorganisaties geweldige resultaten bereikt. De ?kick-off' voor de tellingen dit jaar vindt plaats op dinsdagavond 12 mei in de Kruidwisch aan de Goertjesweg. Die avond vertelt Jochem Kühnen uit Beek-Ubbergen over de bijzonderheden van deze vogels. Jochem is al vanaf het eerste uur betrokken bij de bescherming van gierzwaluwen in Nederland en etaleert zijn kennis in een lezing. Tijdens de Nationale Vogelweek van 16 tot en met 24 mei (www.vogelweek.nl) zijn er op meerdere plaatsen in Zwolle bovendien enkele avondexcursies om mensen te laten kennismaken met deze vogels.

In Zwolle komen verschillende soorten zwaluwen voor. Oeverzwaluwen graven in steile zandwanden een nestholte en leggen daarin hun eieren. In Zwolle vinden ze nauwelijks steile rivieroevers, maar wel alternatieve plaatsen in bijvoorbeeld zandafgravingen of tijdelijke zandbergingen. Ook zijn er enkele kunstwanden in de gemeente Zwolle, bijvoorbeeld in de Milligerplas en bij Sekdoorn. Sinds enkele jaren doet Avifauna Zwolle ringonderzoek waarvan de gegevens beschikbaar worden gesteld voor landelijk onderzoek aan het Vogeltrekstation in Wageningen. Dit jaar wordt meegewerkt aan een landelijke proef door de inzet van een mobiele oeverzwaluwenwand, een samenwerkingsproject met Vogelbescherming Nederland en de firma Vivara. Het is de bedoeling dat inwoners kunnen zien hoe dit onderzoek in zijn werk gaat tijdens het ringen.

Het aantal huiszwaluwen in de gemeente Zwolle is de laatste jaren gedaald. Slechts op enkele plaatsen zijn nog kleine kolonies. Dit jaar willen de organisaties een beter beeld krijgen waar nog huiszwaluwen broeden in Zwolle. Aan de hand van die gegevens gaan ze kijken waar ze de omstandigheden kunnen verbeteren. Mogelijk gaan ze enkele zogenaamde huiszwaluwtillen plaatsen.

Ook met de boerenzwaluw, met hun rode keeltjes, gaat het minder goed. De natuurorganisaties kennen inmiddels veel broedplaatsen in de buitengebieden en zijn hier begonnen met onder andere ringonderzoek om meer over de leeftijd en de verplaatsingen van deze vogels te weten te komen. Nog lang niet alle broedplaatsen zijn bekend dus ook hier is meer informatie welkom.