Opera ?Polen in Plan Zuid'  speelt op 1 mei in de Oosterkerk
Opera ?Polen in Plan Zuid'  speelt op 1 mei in de Oosterkerk brugmedia.nl

Opera ?Polen in Plan Zuid'  speelt op 1 mei in de Oosterkerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

DIEZERPOORT - De opera ?Polen in Plan Zuid', van componist Caroline Ansink, op libretto van Olaf Mulder, een verhaal over ontheemding en veerkracht van de mens, speelt op 1 mei om 20.00 uur in de Oosterkerk aan het Koewegje.

Julia Bronkhorst nam het initiatief voor deze productie. ?Het verhaal van ontworteling in de huidige tijd, met alle stromen vluchtelingen, heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. De belevenissen en ontwikkeling van de hoofdpersoon in deze opera verdienen het om aan een huidige jonge generatie te worden voorgehouden.?

De opera is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniël Vermeulen. Hij ondergaat als jongen van zes jaar de cultuurschok van Brabantse katholieke jongen, die hij dacht te zijn, tot de joodse jongen die hij moest zijn toen hij in 1945 teruggehaald werd van zijn onderduikadres. De hoofdpersoon blikt in de opera terug op zijn jeugd en op zijn latere leven in een angstig en beschadigd joods milieu. Hij doet dit met de ogen van een opmerkzaam en gevoelig kind en ook met de scherpe kritische blik van een volwassene. De boodschap is soms venijnig maar vaker ontroerend en geestig. De opera laat een opeenvolging van scènes zien, op een haast surrealistische wijze verteld in het libretto en de regie. De muziek vertelt niet alleen het verhaal maar legt zelf ook dramatische verbanden. Het is een wervelende theatrale wereld van wisselende stemmingen en personages, vertolkt door maar drie zangers in een uiteindelijk optimistisch universum. De muziek is toegankelijk voor iedereen.

Sopraan Julia Bronkhorst, alt Myra Kroese en bariton Hans de Vries vertolken in één uur een opeenvolging van personages en hun bizarre, soms komisch, soms tragische belevenissen. Het instrumentaal ensemble bestaat uit Caroline Ansink, fluit; Lotte Beukman, cello; Michel Marang, klarinet en Peter van Os, accordeon.

Kaarten kosten 15 euro per persoon en zijn te reserveren via niek@niekvandersprong.nl. Kijk voor meer informatie op www.poleninplanzuid.nl.

 

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden